Засилваме икономическите връзки с Азия и Северна Африка

08.09.2010 | 13:22
по статията работи:
Правителството утвърди няколко меморандума и проекти за сътрудничество с Кувейт, Индонезия, Монголия, Мароко и Тунис
Засилваме икономическите връзки с Азия и Северна Африка

Днес правителството утвърди няколко меморандума и проекти за сътрудничество в областта на туризма, малките и средните предприятия, търговията, инвестициите и други сфери с държави от Азия и Северна Африка

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия на България и Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия на Монголия.

Документът предвижда институциите да насърчават сътрудничеството, насочено към инвестиции и търговия между предприятията, като акцентът се поставя върху малките и средните фирми от двете държави. Това ще става чрез обмен на икономическа и бизнес информация, на опит при организиране и управление на дейностите по предоставяне на услуги за предприятията, съвместно организиране на семинари, търговски панаири, изложения, търговски мисии, двустранни форуми и други промоционални дейности.

Меморандумът има за цел развитието на двустранното икономическо сътрудничество между България и Монголия. Стокообменът между двете страни през последните години е незначителен по обем. През миналата година той е съставен основно от износ на български продукти за 1,2 млн. щ. д. В експорта ни водеща роля имат козметиката, вината и медикаментите.

Активизиране на участието на български малки и средни предприятия в икономическия обмен с Монголия ще се търси главно чрез включването им в осъществяването на проекти в инфраструктурата, добивната помишленост и изграждането на малки предприятия - например, за сушене на плодове и зеленчуци, за преработка на кожи, за производство на керамика и др.

Министерският съвет одобри още един проект за сътрудничество - в областта на туризма с правителството на Индонезия. Неговата цел е да насърчи двустранния обмен на туристи. Документът предвижда задълбочаване на контактите между туристическите организации от двете държави, насърчаване участието в изложения, панаири и други туристически форуми, улесняване откриването на туристически офиси на територията на страната-партньор, обмен на информация в областта на туристическата статистика и реклама и др., съобщи правителствената информационна служба.

Министрите утвърдиха днес и подписания през м. март т. г. в Кувейт междуправителствен меморандум за икономическо и техническо сътрудничество. Документът създава условия за активизиране и задълбочаване на икономическите връзки и засилване на взаимноизгодните търговски и технически партньорства.

Меморандумът предвижда да бъде създадена Българо-кувейтска комисия със задача да установява нови възможности за развитие на двустранните икономически отношения.

С друго решение кабинетът упълномощи министърът на икономиката, енергетиката и туризма да подпише Допълнителния протокол към междуправителствения договор с Мароко за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Проектът на документ е приет през февруари 2007 г., за да се съобрази договорът със задълженията на България, произтичащи от членството й в Европейския съюз.

Днес Министерският съвет утвърди и споразумението с Тунис за сътрудничество в областта на туризма, подписано на 20 май т. г. С документа двете страни поемат ангажимент да насърчават отношенията между националните туристически и професионални организации и фирми с цел разширяване на туристическия обмен. Ще се обменя информация за законодателството, свързано с туристическата дейност, административните структури, стратегиите и програмите за насърчаване на туризма, както и на статистическа информация.

България и Тунис ще активизират сътрудничеството в областта на рекламата и взаимното участие в изложения и панаири, организирането на туристически седмици, турове за журналисти, семинари, конференции и др. Договорено е двете страни да насърчат откриването на национални туристически бюра във всяка една от тях.

Документът беше подписан по време на 14-ата сесия на Българо-тунизийската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в София между 18 и 20 май т. г. Днес кабинетът утвърди и протокола с резултатите от форума.

Българската делегация беше ръководена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, а тунизийската - от министъра на индустрията и технологията Афиф Шелби.

В рамките на сесията, съпътствана от двустранен бизнес форум, бяха постигнати договорености за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на търговията и икономиката, инвестициите, енергетиката, финансите, селското стопанство, транспорта и др. Освен споразумението за сътрудничество в областта на туризма, бяха подписани още два документа - Спогодба за премахване на визите за притежатели на дипломатически, специални и служебни паспорти и Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Тунизийската агенция за насърчаване на промишлеността.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 07.07   175 г. – Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. – При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след...