Застрахователите поемат доброволното здравно осигуряване

27.01.2011 | 12:09
по статията работи:
Кабинетът прие промени в Закона за здравното осигуряване. С тях съществуващите дружества имат една година, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания
Застрахователите поемат доброволното здравно осигуряване

Дружествата за доброволно здравно осигуряване да се превърнат в застрахователи. Това предлага правителството с промени в Закона за здравното осигуряване.

Промените имат за цел да премахнат неясната разлика между здравна осигуровка и застраховка, която у нас сега съществува нормативно, но не и фактически. По този начин ще се уеднаквят изискванията и правата за всички компании, ще се повиши финансовата им стабилност и ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите, отчита пресцентърът на МС.

Промените се налагат заради нуждата от съгласуване на българското законодателство с това в ЕС. До момента страната ни е получила две писма от Европейската комисия, в които се апелира за извършването на тези промени, в противен случай страната попада под ударите на Съда на Европейския съюз.

Проектът предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователни дружества. За тази цел те трябва да имат право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или по застраховка "Злополука" и "Заболяване".

Съществуващите здравноосигурителни дружества имат една година, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще трябва да се пререгистрират по Кодекса за застраховане. Това означава, че занапред минималният им капитал ще трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4,6 млн. лв.

От друга страна сегашните дружества за доброволно здравно осигуряване ще имат право при желание да получават лиценз и за други видове застраховки и така да разширят дейността си. Дружествата, които ще се занимават единствено със здравни застраховки, ще могат да запазят наименованието "здравноосигурително дружество". Всички те обаче занапред ще имат възможност да оперират и на европейския пазар, като извършват същата дейност в други държави-членки. По този начин ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите.

Със законопроекта се предвиждат промени и в Закона за здравето. С тях се закриват детските експертни лекарски комисии заради липсата на кадрови капацитет за създаването им. Предвижда се освидетелстването/преосвидетелстването на децата до 16-годишна възраст да се извършва от общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.03   1558 г. – Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. 1684 г. – Австрия, Полша, Венеция и Русия създават Свещена лига за борба срещу Османската...