Захарта и брашното леко поевтиняват

07.10.2011 | 15:03
по статията работи:
Цената на олиото остава без промяна спрямо миналата седмица
Захарта и брашното леко поевтиняват

През изминалите седем дни (28.09-05.10.11) се отчита лек спад на цените при захарта и брашното, показват данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Почти непроменени остават цените на олиото, яйцата, пилешкото и агнешкото месо.

Интересно е да се отбележи, че по отношение на агнешкото месо има две области в България, където се наблюдава сериозна промяна в стойността - във Велико Търново има поскъпване от 1,40 лева (10,8%) спрямо предната седмица и сега цялото агне струва 14 лева на килограм на едро, а във Шумен е отчетено поевтиняване от 2,25 лева (21,8%) и килограм агнешко на едро се търгува за 8,08 лева. Шокираща е и разликата в цената на едро и на дребно в големите търговски вериги на замразеното пилешко месо. На едро то е с 1 лев по-скъпо, отколкото на дребно в големите хипермаркети - 4,50 лева спрямо 3,50 лева, пише iNews.bg.

Захар

На едро средната цена на бялата кристална захар през изминалата седмица у нас е 2,25 лева за килограм. Това представлява поевтиняване с 1 стотинка. Най-евтино се е продавала захарта в Ямбол - 2,11 лева за килограм, а най-скъпо - в Ловеч (2,40 лева за килограм).

При цените на дребно средната стойност за големите търговски вериги (ГТВ) е 2,39 лева на килограм. Най-евтино се е продавала захарта в Добрич (2,22 лева), а най-скъпо - във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен - по 2,55 лева. Най-голямо поевтиняване е отчетено в Благоевград - 13 стотинки по-ниска цена спрямо предната седмица.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена е 2,43 лева за килограм. Най-евтината захар в тези обекти се е търгувала в Благоевград и Кюстендил (2,30 лева), а най-скъпата - в Шумен (2,65 лева). Отново в Благоевград има най-голямо седмично поевтиняване - 18 стотинки, а само във Варна - с 5 стотинки.

Брашно

И при брашното поевтиняването на едро през последната седмица е средно от 1 стотинка. Средната цена на едро за страната е 89 стотинки. Най-евтино „бялото злато" се е търгувало за 66 стотинки (във Враца), а най-скъпото - за 1,01 лева (в Силистра). Най-голямо поевтиняване има в Добрич - 4 стотинки, а с по 2 стотинки е поскъпнало брашното на едро в Плевен и София.

При търговията на дребно в ГТВ средната цена за страната е от 1,05 лева. Тук се отчита средно поевтиняване от 2 стотинки. Най-евтино се е продавало брашното във Варна - 91 стотинки на килограм, а най-скъпо - в Благоевград и Кюстендил (1,17 лева за килограм). В Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново има най-голямо поевтиняване - 10 стотинки (8,5%).

В ДТО средната цена на брашното е 1,14 лева. Поевтиняването спрямо предната седмица е от 1 стотинка. Най-ниска цена е отчетена във Варна (98 стотинки), а най-висока - в Благоевград, Габрово, Кюстендил и Перник (1,25 лева). В Ловеч поевтиняването е най-голямо - 6 стотинки.

Олио

През последната седмица средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,64 лева - същата, каквото и през предната седмица. Най-евтино олиото се е търгувало в Ямбол - 2,48 лева, а на най-скъпо - в Русе (2,90 лева).

При ГТВ средната цена на дребно е 2,95 лева. Най-ниската отчетена цена в Добрич - 2,52 лева за литър, а най-високата е в София - 3,32 лева. Най-сериозно поевтиняване - от 20 стотинки, има в пет области - Велико Търново, Габрово, Добрич, Ловеч и Плевен. Поскъпване е отчетено единствено във Варна - 5 стотинки.

В ДТО средната цена на олиото е 3,05 лева. Най-евтино се е продавало олиото в Ловеч и

Велико Търново – 2,83 лева, а най-скъпо – в Перник (3,38 лева). Най-голямо поевтиняване е отчетено в Плевен – 20 стотинки, а най-голямо поскъпване – в Хасково (15 стотинки).

Яйца

Средната цена на яйцата на едро размер M остава 17 стотинки на брой. Най-ниската регистрирана цена е 16 стотинки (Бургас, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра и Хасково), а най-високата е 19 стотинки – в Монтана.

В ГТВ яйцата размер M са се търгували средно за 22 стотинки. 16 стотинки е най-ниската цена – в Шумен, а най-високата е 28 стотинки – в Разград. Във Варна и София има понижение в цената от 1 стотинка, а в Добрич – повишение от 1 стотинка.

В ДТО средната цена на яйцата размер M е 21 стотинки. Най-евтино се търгуват яйцата в Шумен и Варна – 17 стотинки, а най-скъпо – в Перник и Враца (23 стотинки).

Агнешко месо

Средната цена на едро на цялото агне у нас през последните седем дни е 12,10 лева за килограм. Във Велико Търново има поскъпване от 1,40 лева (10,8%) спрямо предната седмица и сега цялото агне струва 14 лева на килограм на едро, а във Шумен е отчетено поевтиняване от 2,25 лева (21,8%) и килограм агнешко на едро се търгува за 8,08 лева. В тези две области логично са съответно най-високата и най-ниската цена.

В ГТВ средната цена на цялото агне остава без промяна спрямо предходната седмица – 13,41 лева за килограм. Диапазонът е 13,25 лева (в Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен) до 13,89 лева (Бургас).

При ДТО средната цена е 13,11 лева, като най-ниската отчетена стойност е в Смолян (12,80 лева), а най-високата – в Пазарджик (13,70 лева). В Бургас е отчетена най-голямата разлика в търговията на едро и дребно – 2 лева по-скъпо агнешко на дребно в ГТВ.

Пилешко месо

Пиле-замразено

Средната цена на замразеното пиле в България през периода (28.09-05.10.11) е 3,82 лева на килограм. Най-ниска цена е отчетена в Русе – 3,10 лева, а най-висока – в Шумен (4,50 лева). В Монтана замразеното пилешко е поскъпнало най-много – с 14 стотинки, а във Велико Търново е поевтиняло най-много – с 10 стотинки.

На дребно, в ГТВ, средната цена е 4,31 лева за килограм. Най-ниската цена е регистрирана в Шумен – 3,50 лева, а най-високата – в Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново – 4,55 лева за килограм. Прави впечатление разликата от 1 лева между цената на едро и на дребно в Шумен, която е в полза на цената на дребно.

В ДТО средната цена е отново от 4,31 лева за килограм. Най-ниската цена е отчетена в Търговище – 3,98 лева, а най-високата – в Ловеч (4,90 лева). В София има най-голямо понижение на цените – 15 стотинки.

Пиле – прясно, охладено

През последната седмица цената на едро на прясното и охладеното пилешко месо е 4,36 лева на килограм. Най-евтино се е продавал продуктът в Търговище – 3,80 лева, а най-скъпо – в Ловеч (4,63 лева). Най-голямо и единствено поевтиняване има в Благоевград – 12 стотинки, а най-голямо поскъпване е отчетено в Габрово – 9 стотинки.

В ГТВ средната цена е 4,96 лева на килограм, а диапазонът е 4,20 лева (Добрич) до 5,49 лева (в Бургас). Най-голямо поевтиняване има в Перник – 31 стотинки, а поскъпване не е регистрирано.

В ДТО средната цена е 5,10 лева, при диапазон 4,78 лева (в Сливен) до 5,45 лева (Ловеч). Най-голямо поскъпване има в Стара Загора – 15 стотинки, а най-голямото поевтиняване е от 5 стотинки – в Благоевград, Кюстендил и Шумен.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 31.07   431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III. 904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун. 1009 г. – Папа...