Защитаваме тютюна с национални доплащания

09.07.2013 | 15:55
по статията работи: Теодора Пенева
Производители се жалват от дискриминация, ЕС субсидирал сектора в други страни членки
Защитаваме тютюна с национални доплащания

Държавата ще защити сектора на тютюнопроизводството с прилагането на схема за национални доплащания. Това става ясно от прессъобщение на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Финализирането на преговорите по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващия седемгодишен период предизвика недоволството на хората от бранша. Причината стана връщането на Списъка на допустими за подпомагане култури, който изключва някои култури и сектори, сред които тютюна.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков заяви тогава, че ще защити правата на българските тютюнопроизводители с национално финансиране. От днешното съобщение на МЗХ става ясно, че в бюджета за 2014 г. се запазват предвидените за подпомагане на сектора средства по Схемата за национални доплащания.

Размерът на средствата е около 73 млн. лева, които са включени в бюджета за 2013 г. и с които фермерите бяха подпомогнати и в предходните 2012, 2011 и 2010 г., припомнят от ведомството. "Точно по тази причина МЗХ договори възможност за субсидиране на сектора след 2014 г. под формата на национална помощ", заявяват оттам. Целта е размерът на годишната подкрепа да се запази до 2020 г.

От земеделското министерство коментират, че задължителният списък със сектори, които могат да се подкрепят със специални схеми, остава в регламента въпреки техните усилия и подкрепата на Европейския парламент. Основната причина за това е политиката на страните членки на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на борбата с тютюнопушенето.

"Точно по тази причина МЗХ ще защити интересите на тютюнопроизводителите с прилагането на схема за национални доплащания. Категорични сме, че тютюнопроизводството е специфичен отрасъл за българското земеделие с голямо значение за осигуряване на препитание и заетост за хората в определени райони на страната", се казва още в прессъобщението.

Въпреки всичко министерството подчертава, че проблемът със спирането на европейските субсидии за производителите на тютюн засяга не само България, а и всички останали държави членки.

Пред Econ.bg обаче председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) Цветан Филев заяви, че приема връщането на списъка на култури като директна дискриминация на европейско ниво. По думите му няколко държави са получили алтернативна възможност за подпомагане на тютюневия сектор съгласно схемата за директно субсидиране по качество (специфично подпомагане по чл. 68 от ОСП). Сред тях не попада България, въпреки че страната ни осигурява половината от тютюневите изделия в Европа.

От друга страна, специфично подпомагане на тютюневия сектор получават държави като Италия, Франция, Испания, Гърция, Полша, Белгия и Швейцария. "В Белгия има 200 регистрирани производители на тютюн, а в Швейцария – точно 87“, коментира Цветан Филев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...