За работа „на черно“ – санкцията стига до 30 хиляди лева

05.08.2020 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Предлага се работодателите да се наказват с имуществена санкция или глоба в размер от 20 000 до 30 000 лв., а виновното длъжностно лице – с глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв. за системни нарушения, свързани с използването на недеклариран труд
За работа „на черно“ – санкцията стига до 30 хиляди лева
Снимка: под лиценза на creative commons

Въвежда се санкция до 30 хиляди лева за работа „на черно“. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в парламента от МС.

Предлага се работодателите да се наказват с имуществена санкция или глоба в размер от 20 000 до 30 000 лв., а виновното длъжностно лице – с глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв. за системни нарушения, свързани с използването на недеклариран труд и за неплащане в срок на дължимите от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения, предаде „Монитор“.

Законопроектът предвижда още наказанието за работодателя да е имуществена санкция или глоба в размер от 15 000 до 20 000 лв. при повторно нарушение, свързано с недеклариран труд, а за виновното длъжностно лице – глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв.

От законопроекта става ясно, че намаляват минималният и максималният размер на административната санкция при извършване на повторно нарушение. В момента е записано, че имуществената санкция или глобата са от 20 000 до 30 000 лв.,са съответно глоба от 5000 до 20 000 лв.

В мотивите е записано, че по този начин се намалявал широкият диапазон между минимум и максимум на наказанията, както при квалифицирания състав, така и при сравнението му с размера на санкцията, предвидена за нарушение, което е извършено за първи път. Също така се осигурявала съпоставимост на размера на санкцията за повторно нарушение на други разпоредби на Кодекса на труда.

Глоба в размер от 100 до 500 лв. грози пък работник, който откаже да съдейства на инспекцията по труда, след като е хванат да нарушава трудовото законодателство при изпълнение на неговите функции. Шефът му пък го грози имуществена санкция в размер от 2500 до 15 000 лева или глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Като мотив за тези промени е записано, че задължението за оказване на съдействие на контролните органи има за цел да се изясни конкретната фактическа обстановка и да се съберат и оценят всички доказателства.

Неоказването на съдействие от страна на работодателя в повечето случаи има за цел да прикрие или да попречи за установяването на извършено нарушение, съответно да препятства налагането на наказание.

Определянето на по-висок размер на санкцията за неоказване на съдействие имало превантивна цел, пише още в законопроекта.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...