Здравноосигурителните права ще се прекъсват при три невнесени вноски

17.12.2009 | 16:51
по статията работи:
Завишават се глобите за неплащане на здравни осигуровки. Директорът на НЗОК ще се избира от НС за 5-годишен мандат. Всички специализанти ще получават възнаграждения
Здравноосигурителните права ще се прекъсват при три невнесени вноски

Здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, в случай че те не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца. Прекъснати здравноосигурителни права ще се възстановяват при условие, че гражданинът е заплатил всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца. Това решиха депутатите, като приеха текстове от Закона за здравното осигуряване днес на второ четене, предаде БГНЕС.

Здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват в случай, че лицата не са внесли повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ. Когато задължението за внасяне на вноските е на работодателя или на друго лице невнасянето не лишава осигуреното лице от здравноосигурителни права.

Депутатите решиха още, че работодател, който не заплаща вноските за осигуряване на лица, за които е длъжен да плати, ще се наказва с глоба в размер от 2000 до 4000 лв. В момента тази глоба е от 1000 до 2000 лв. За същото нарушение имуществената санкция за едноличните търговци и фирми ще бъде в размер от 4000 до 8000 лв., а досега глобата беше от 2000 до 4000 лв. Самоосигуряващо се лице, което не плаща дължимите осигурителни вноски за срок, по-дълъг от три месеца, ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение санкцията ще е от 1000 до 3000 лв. Решено беше още здравната каса да плаща лихви на изпълнителите на медицинска помощ тогава, когато са били финансово санкционирани и трябва да се възстанови сумата.

Всички специализанти по медицина ще получават възнаграждения за труда си в рамките на поне една и половина минимална работна заплата. До този момент възнаграждение получават само специализантите, които са приети държавна поръчка. Също така Министерството на здравеопазването задължително ще предлага работа на държавните специализанти в болниците, с които те имат трудов договор. Така ще се избегне възможността да бъдат разпределяни служебно в други райони на страната.

Практическото обучение на специализантите по медицина занапред ще трябва да е на пълен работен ден, а не както е в момента - по няколко часа. Болниците, в които те специализират, ще трябва да им заплащат съответното възнаграждение за свършената работа. С други промени в Закона за здравното осигуряване се предвижда времето на специализация да се счита за трудов стаж. Освен това за университетска ще може да се определя само една клиника, а не цялата болница, пише Dariknews.bg.

Депутатите решиха още директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се избира от Народното събрание за срок от 5 години. Директор на НЗОК може да бъде лице, което отговаря на следните изисквания: Има придобито висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и има минимум три години професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело, пише Агенция "Фокус".

Предсрочно прекратяване на мандата на директора на Здравната каса ще става с решение на Народното събрание при влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси; системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на надзорния съвет или извършване или допускане извършването от други лица на груби или системни нарушения на задължителното здравно осигуряване; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като директор за срок, по-дълъг от три месеца; подаване на оставка; смърт.

Свидетели сме на това как се прави закон за един определен човек, заяви Мая Манолова от "Коалиция за България". Тя припомни, че в първоначалния вариант предложението е било директорът да има минимум 8 години стаж в управлението на здравеопазването, а сега се стига до 3 години.

Директорът на НАП да влезе в Надзорния съвет на НЗОК от квотата на Министерски съвет, а не отделно. Това предложи депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му директорът на приходната агенция трябва да е в състава, който предлага Министерският съвет, тъй като в така предлагания вариант касата се одържавява. Адемов подкрепи предложението на Ваньо Шарков в Надзорния съвет да влезе представител на синдикалните организации. В състава, който се предлага, НЗОК винаги може да вземе решения такива, каквито са продиктувани от държавата, каза депутатът.

Народните представители приеха още Надзорният съвет на НЗОК да се състои от девет членове - един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, един представител на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и петима представители на държавата, един от които е директорът на НАП.

Стъпките към одържавяване на НЗОК са факт, коментира още Манолова. По думите й преобладаващата квота на държавата в Касата е осигурена. Държавата си осигурява решаващата роля в Здравната каса с разпределението на квотите - 5 на 4 в полза на държавата в Надзорния съвет на касата.

Директорите на Регионалните здаравноосигурителни каси (РЗОК) ще сключват договори с изпълнителите на медицинска помощ, предвиждат още промените в Закона за здравното осигуряване. Директорът на РЗОК ще сключва, изменя и прекратява договорите с изпълнителите на медицинска помощ на територията, обслужвана от РЗОК, съгласно закона, Националния ранков договор (НРД) и Правилника за устройството и дейността на НЗОК.

Директорът на РЗОК може да бъде лице, което отговаря на следните изисквания: Има придобито висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър"; има минимум три години стаж по специалността - в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

В закона се предвижда НЗОК да има резерв. Временно свободните средства на НЗОК ще се съхраняват в БНБ и могат да се влагат само по депозитни сметки, обслужвани от БНБ или за придобиване на първичния пазар на ДЦК, емитирани от българското правителство.

Разликата за прегледите при общопрактикуващите лекари на пенсионерите ще се плаща от републиканския бюджет. Необходимите за това пари са 7 млн. лв. и не са предвидени в бюджета.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...
Полезно от Мрежата
7sport.net