Здравното министерство: Всичко е наред с маргарина

20.03.2009 | 18:41
по статията работи:
В периода 20 февруари - 10 март службите на РИОКОЗ в страната извършиха национална проверка на обектите за производство на маргарини и на маргарините, които се предлагат на потребителите в търговската мрежа
Здравното министерство: Всичко е наред с маргарина
Снимка: Recipes.howstuffworks.com

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев 28-те Регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве в страната са извършиха през периода 20 февруари –10 март 2009 г. национална проверка на обектите за производство на маргарини и на маргарините, които се предлагат на потребителите в търговската мрежа, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Econ.bg ви предоставя заключенията в доклада на главния държавен санитарен инспектор д-р Тенчо Тенев във връзка с извършените проверки:

І. Обекти за производство на маргарин

Към момента на проверката през месец март 2009 г. функционират само две производствени предприятия в гр. Ямбол:
  • Фирма “Унибел" АД произвежда различни видове маргарини, съгласно разработени технологични документации – "Томи”; трапезен „Белла”; течен маргарин „Хотелска марка Белла – професионални продукти”; продукт за мазане 25 % „Флора с фибри”; маргарин професионален; течен маргарин „Белла”; маргарин с намалено съдържание на мазнини „Белла класик” и други. За обекта има въведена и се прилага и поддържа система за управление на безопасността на храните. За всяка вложена суровина има сертификати. Опаковките са пластмасови кофички, разрешени за контакт с храните, съгласно изискванията на Наредба № 2 на МЗ от 2008 г. за материали и предмети от пластмаси, предназначени за контакт с храни.
  • Фирма „Петтас България”АД произвежда маргарин за производствени цели. Използват се готови миксове доставени от Гърция. За всички суровини са представени сертификати, удостоверяващи качеството и безопасността на храните.
На двете фирми производителки на маргарините са издадени предписания от РИОКОЗ - в етикета на продуктите да се добави наличието на хидрогенирана (втвърдена) мазнина, съгласно изискванията на Наредбата за етикетиране и представяне на храните.

За периода 2006-2008 г. в обектите за производство на маргарини са извършени общо 22 проверки. Взети са 84 проби, които са изследвани по следните показатели: органолертика, влага, киселинност, масленост, перокисно число, готварска сол, коли форми, салмонела, коагулазоположителен стафилококи, плесени. При извършените анализи не са констатирани отклонения.

ІІ. Маргарини, внос от трети страни или с произход от други европейски страни

Проверени са над 1250 обекта (обекти за търговия на едро с храни, хипермаркети, супермаркети, ситничарски работилници, обекти за производство на сладкарски изделия, обекти за търговия с храни и др.). Проверката показа, че в търговската мрежа са разпространени следните марки маргарини, внос от трети страни:
  • “Zviezda Omegol”, “Balansio”, “Margo light”, “Margo nova”, “Margo slain”, “Margo jogort” – внос от Хърватия, вносител “Българска импортна компания” гр.София;
  • “Dobro jutro” – внос от Сърбия, вносител “Българска импортна компания” гр.София;
  • “Bizim” и “Terem” – внос от Турция;
Продукти с произход от други европейски страни:
  • “Becel” – страна на произход Полша, дистрибутор “Юниливър България” ЕООД;
  • “Калиакра класика”, “Калиакра сандвич”, “Калиакра мултивита”, “Калиакра фибри”, “Rama класик” – страна на произход Румъния, дистрибутор “Юниливър България” ЕООД;
  • “Сарина” - страна на произход Германия;
  • “Дели Реформ” - страна на произход Германия, дистрибутор „Продекс комерс” ЕООД;
Всички продукти са придружени с документи, удостоверяващи качеството и безопасността на храните - сертификати за качество, декларации за съответствие, спецификации и др.

Относно информацията, отбелязана върху опаковката на маргарините, съставките са обявени в низходящ ред, съобразно тяхното количество. Обявено е наименованието на съответната категория хидрогенирани мазнини (растителни и/или животински). Не е посочено наименованието на използваната втвърдена мазнина. Съгласно действащото национално законодателство не е задължително на етикета да се отбелязва произходът на мазнината.

Върху етикетите на проверените храни е обявено и съдържанието на вложените добавки в храни: емулгатори, оцветители, окислители, витамини регулатори на киселинността, антиоксиданти и консерванти. Посочени са условия и срокове на съхранение от 2-10 градуса. В хода на проверката е констатирано, че продуктите се съхраняват при температурата, указана на опаковките.

В хода на проверката, в обект - супермаркет на „ЦБА ТЪРГОВИЯ” ЕООД, в гр. Русе, са установени налични количества маргарини “CBA – Light” и “LARA Light”, опаковки по 500 г., страна на произход Унгария, които не отговарят на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, чл.6, ал.1 – не са представени необходимите данни на български език. Издадено е предписание за спиране реализацията на цитираните опаковки маргарин до отстраняване на несъответствията и преетикетиране на продукта. На управителя на фирмата е съставен акт за установено административно нарушение.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.11   461 г. – Либий Север е провъзгласен за римски император в Равена. 1493 г. – По време на втората си експедиция Христофор Колумб открива остров, който кръщава...