В началото на новата година зеленчуците у нас значително са поскъпнали. От друга страна цената на каймата върви надолу. Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Цената на доматите се покачи тази седмица с 2,8 на сто до 2,22 лева за килограм. Краставиците поскъпнаха с 6,8 процента до 2,03 лева. Зелето се продава на едро по 0,86 лева за килограм. Цената на картофите се понижава с 4,0 процента до 0,48 лева за килограм. Морковите поскъпват с 6,5 на сто и се търгуват по 0,82 лв./кг.
Ябълките поевтиняват с един процент и се продават по 1, 03 лева за килограм. Лимоните се търгуват средно по 1,65 лева за килограм. Портокалите се продават по 1,05 лв. за килограм, а мандарините - по 1,37 лева/кг.
Кравето сирене се продава средно по 5,51лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0,5 процента средно по 10,45 лв./кг. Олиото поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 1,89 лева за литър. Каймата
поевтинява с 0,4 на сто до 4,59 лева за
килограм. Захарта поскъпва с 0,9 на сто и се продава по 1,17 лева за килограм. Брашното тип "500" поскъпва с 3,0 процента и се търгува по 0,90 лева за килограм. Зрелият фасул се продава по 4,03
лв./кг. Яйцата се търгуват средно по 0,19 лева за брой на едро.
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,7 процента до 1,336 пункта. През 2014 г. нивото на индекса е било около десет процента по-високо - 1,482 пункта.