Земеделци искат изчистване на застъпванията

05.10.2010 | 17:11
по статията работи:
Изпратено е писмо до шефа на ДФ "Земеделие" за разрешаването на проблема
Земеделци искат изчистване на застъпванията

На проведени срещи с ръководството на МЗХ, земеделските производители, които кандидатстват за подпомагане по схеми за директни плащания и национални доплащания на площ, поставиха съществуващи проблеми, свързани със застъпване на заявени земеделски парцели. Те изразиха своите опасения от неправилно санкциониране заради застъпените площи и поискаха бързо разрешаване на проблемите.

В отговор на исканията на производителите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изпрати писмо до изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, в която дава указания за решаване на поставените проблеми.

В съответствие с разпоредбите на правото на Европейския съюз в случаите, когато двама или повече земеделски стопани са заявили в един физически блок земеделски парцели, чиято обща площ е по-малка или равна на допустимата за подпомагане площ на този физически блок, тези земеделски парцели ще се приемат за допустими за подпомагане, независимо в коя част на физическия блок са очертани и дали се застъпват. Този подход ще бъде използван за всички останали неразрешени застъпвания, след като бъде завършена актуализацията на 60% от ортофото картата на страната, което се очаква да стане до края на месец януари 2011 година, става ясно от информацията на земеделското министерство.

Освен това министър Найденов поиска да бъдат изменени вътрешните правила на Разплащателната агенция, като срокът, в който при застъпване на земеделски парцели земеделските стопани трябва да представят доказателства, че стопанисват парцелите на правно основание, се удължава от 10 на 20 работни дни. Тази промяна ще позволи на кандидатите за подпомагане да представят всички необходими документи, които доказват правното основание, на което ползват заявените площи и ще предотврати неоснователното им санкциониране.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 29.10   539 пр.н.е. – Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859...