Земетресението в Япония било с магнитуд 9 по Рихтер

13.03.2011 | 09:37
по статията работи:
Общият брой на загиналите може би ще надвиши 10 000 души. Тази нощ Япония претърпя пореден вторичен трус с магнитуд 6,2
Земетресението в Япония било с магнитуд 9 по Рихтер

Общият брой на загиналите от опустошителното земетресение и последвалото го цунами в Япония вероятно ще надвиши 10 000 души само в префектурата Мияги, предупреди началникът на местната полиция, предаде БГНЕС.

Наото Такеучи, който бе цитиран от държавната телевизия NHK, заяви, че "не изпитва никакви съмнения" относно броя на загиналите в неговата префектура - най-тежко засегнатият от катастрофалното природно бедствие регион на страната.

Според японската полиция до момента официалният брой на жертвите е 688 души, на загиналите - 642 души, а на ранените- 1570. В това число обаче не попадат близо петстотинте тела, които бяха открити на две места в североизточната част на Япония, където водата помете брега.

Съществуват и редица доклади за хиляди граждани в неизвестност. Само в малкия пристанищен град Минамисанрику, който бе залят от цунамито частично, в неизвестност са приблизително 10 000 японци.

По днешни данни 1167 души са безследно изчезнали в японската префектура Фукушима след земетресението и цунамито в петък, предаде агенция Киодо, цитирана от АФП и БТА. Тази префектура е на тихоокеанското крайбрежие на остров Хоншу, на юг от префектура Мияги, където материалните щети са най-големи.

Като се изключат безследно изчезналите, загиналите при кастастрофалното бедствие в Япония са над 1800, сочат обобщени данни на японската полиция и изчисления на агенцията.

Над 200 човешки тела са намерени в крайбрежния японски град Хигашимацушима в префектура Мияги на остров Хоншу, съобщи днес националната полиция, предаде АФП. Според японската преса стотици без вест са изчезнали стотици обитатели на квартала Нобиру на същия град. Вчера полицията откри между 200 и 300 тела на хора на брега в големия град Сендай. Други 300-400 трупа са намерени от войници в пристанището Рикузентаката, като те още не са влезли в полицейските доклади.

Вече сто хиляди войници от японските сили за самоотбрана са изпратени в североизточните райони на Япония, засегнати от опустошителните земетресение и цунами, съобщи правителството, предаде АФП. Допреди това 50 хиляди войници участваха в спасителните работи по преодоляването на щетите от бедствието.

Спасителни екипи от 69 държави пристигат в Япония, където ще помогнат на пострадалите от разрушителното земетресение, предаде агенция ЕФЕ, цитирана от Агенция "Фокус". Най-многочислени екипи са изпратили Австралия, САЩ, Нова Зеландия, Великобритания, Южна Корея и Китай.

В операциите по оказване на помощ на японския народ участват и американски военни. Армията на САЩ е разрешила самолетоносачът "Роналд Рейгън” да бъде използван от спасителни хеликоптери като база при облитанията над пострадалите от бедствията райони.

Междувременно Японската метеорологична агенция обяви, че земетресението в петък е било с магнитуд 9,0, а не 8,8, както бе съобщила първоначално, предаде ДПА. Според измерванията на Геологическия институт на САЩ трусът, който предизвика и цунами, е бил със сила 8,9. Геофизик от агенцията каза пред Си Ен Ен, че земетресението е изместило Япония с най-малко 2,4 метра и е отклонил земната ос с около 8 сантиметра.

Тази нощ Япония претърпя пореден вторичен трус с магнитуд 6,2 и епицентър край източното й крайбрежие, по-близо до Токио, отколкото катастрофалното земетресение в петък, предаде АП.

Днешният трус разлюля осезателно сградите в столицата. По данни на Геологическия институт на САЩ вторичният трус е бил в 10,26 японско време с център на около 180 км източно от Токио на дълбочина 24,5 км под морското дъно.

От първичното земетресение в Япония до момента са регистрирани над 150 вторични труса, голяма част от които със сила над 6,0 по Рихтер, припомня агенцията.

Най-малко на 50 милиона долара се оценяват щетите в западните щати на САЩ, нанесени от цунамито след силното земетресение в Япония в петък, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира професор Лори Денглър, шеф на центъра за изучаване на земетресенията в университета в Хумбълт, Калифорния, според когото действителните щети може да се окажат по-големи от прогнозната му оценка за 50 млн. долара. Според Денглър най-тежко е пострадало крайбрежието на щатите Калифорния и Орегон.

По данни на местните власти цунамито е нанесло най-много щети в пристанищата Санта Крус и Кешчънт сити. В първия порт са били потопени 17 плавателни съда и повредени още 50. В Санта Барбара в открито море е била отнесена риболовна баржа и унищожена плаваща платформа с кран. Във Вентура цунамито е откъснало от котвата плаващ док, а един съд е изчезнал в океана.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун е обявил извънредно положения в няколко окръга на щата, което предполага отпускането на федерална помощ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...