Зрелостниците пишат за "Книгите" на Атанас Далчев

17.05.2011 | 08:28
по статията работи:
Матурата по литература проверява знанията на около 67 хил. зрелостници
Зрелостниците пишат за "Книгите" на Атанас Далчев

Около 67 хиляди зрелостници се явяват на първия задължителнителен държавен зрелостен изпит - по български език и литература. За първи път при съставянето на въпросника присъстваха и журналисти.

Изпитът носи максимално 100 точки. Едната част включва 40 въпроса и може да донесе най-много 70 точки.

За първи път въпросите бяха комбинирани днес, преди изпита. От просветното министерство съобщиха, че има милиони комбинации на варианта на теста, които бяха предварително засекретени и разбъркани от компютър. Има въпроси със зададени отговори, от които само единият е верен, както и със свободен отговор.

Втората задача е писане на есе или съчинение, свързани с художествена творба и носи максимално 30 точки.

Стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев е творбата, върху която зрелостниците трябва да създадат аргументативен текст, интерпретативно съчинение или есе, а самата тема е "Животът и книгите". Милена Иванова, главен експерт в Министерството на образованието и науката, съобщи по Българското национално радио автора и произведението на писмената част от матурата, която беше изтеглена минути преди началото на изпита в 8 часа от 30 теми. Минути след това изпитният материал и паролата за отварянето му достигнаха до училищата по електронен път.

Избирането на теста стана в 5.40 ч. тази сутрин, като по време на генерирането на отделните въпроси присъстващите видяха само номерата им. След като беше форматиран, тестът беше изпратен по електронна поща до всяко училище, в което се провежда матура. Директорите получиха парола, с която да отворят теста и да го предоставят на зрелостниците.

Това е нов момент при мерките за сигурност, след като миналата година темата за матурата изтече късно вечерта преди провеждането на изпита. От тази година въпросите от теста стават ясни 2-3 часа преди самия изпит, припомня Дарик радио. От просветното министерство твърдят, че предварително изтичане на теста е невъзможно. Миналата година вечерта преди матурата по български език в интернет се появиха три теми за последния 41-и въпрос, една от които впоследствие наистина се падна на изпита. Тази година темата беше изтеглена измежду 30 заглавия и автори.

В предаването "Преди всички" Милена Иванова увери, че няма опасност да е изтекла предварителна информация за изпитния вариант. Тя поясни и някои от критериите, по които ще бъдат оценявани работите. За да получи един зрелостник максималния брой точки, трябва да е направил няколко неща. Първо - да е овладял много добре книжовно-езиковите норми, да умее да създава аргументативен текст, т.е. да има теза, адекватна на формулирания проблем, и да има една добра обща култура, за да създаде дори едно есе, каза Иванова.

Скалата за оценяване, по която получените точки ще се преобразуват в оценки, ще стане ясна след изпитите. Резултатите ще са готови до 6 юни.

На 19 май са държавните зрелостни изпити по втория предмет по избор, а матурите по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.

Книгите

Атанас Далчев

На К. Гълъбов

Пред мен е книгата разтворена
и денем, и нощя;
все сам, аз не познавам хората,
не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,
изгрява ден, залязва ден:
аз дните си като странùците
прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия
живот на някой чужд,
а твоят, никому ненужен,
да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,
о, зов на любовта,
и аз изгубих зарад книгите
живота и света.

1926 г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...