ИТ и аутсорсинг компаниите генерират 74% от пазара на модерни офиси

20.02.2017 | 18:10
по статията работи: econ.bg
Районите, към които има най-голям интерес и съответно повишена концентрация на нови проекти са Център и Широк център
ИТ и аутсорсинг компаниите генерират 74% от пазара на модерни офиси
Снимка: под лиценза на creative commons

През втората половина на 2016 г. офисите клас А заемат 70% от общия дял на предлаганите нови площи в този сегмент, показва последното проучване на Colliers International. Интересът към тях е генериран в най-голяма степен от компании от аутсорсинг и ИТ сектора, които имат все по-голям дял в транзакциите на пазара на офиси - от 60% през първото полугодие на 2016 г. до 74% през второто.

Изискванията продължават да включват модерни и функционални пространства, предоставящи по-голям комфорт на работното място, комуникативна локация, лесно достъпна с градски транспорт, наличие на заведения за хранене, спортни центрове и други допълнителни услуги в непосредствена близост. В резултат на активното търсене на такъв тип офиси, нетните усвоени площи в модерни клас А и Б проекти в София отбелязва 26% ръст на годишна база.

 

Реализираните сделки през второто полугодие на 2016 г., регистрирани от Colliers, са разпределени по следния начин: разширяване на офис пространството в текуща или ко-локация (11%), релокация (19%), площи, наети от нови компании, навлизащи в страната (2%), подновяване на изтичащ договор (19%), отдаване на площи на етап „в строеж" (49%). Почти тройно са се увеличили транзакциите от последния вид, чиито дял през предходните шест месеца е бил едва 17%.

Сред причините за това явление е нарастващият дял на площи „в строеж" като част от общото предлагане, както и повишаващия се интерес към тях, обусловен от очакванията на наемателите за още по-високо качество на строителство и планиране в съответствие със световни стандарти и тенденции. Едно от свидетелствата за това е успешната реализация на първата офис сграда тип „небостъргач", последвана от анонсиране за старт и на други проекти от този тип.

Районите, към които има най-голям интерес и съответно повишена концентрация на нови проекти са Център и Широк център. Оформя се и нова зона с планирани офисни сгради - между бул. „Никола Й. Вапцаров" (Офис Парк Expo 2000) и бул. „Черни връх" (Paradise Center). Тя се характеризира с висок потенциал, който предстои да се разгърне, поради наличието на свободни парцели, добре изградена инфраструктура, отличен достъп с градски транспорт, включително метро.

Други райони с подобни предимства са тези около Capital Fort и Бизнес Парк София.

През втората половина на 2016 г. офертните цени на сградите, вече въведени в експлоатация, остават сравнително стабилни. При клас А проектите са 13,5 евро на кв. м. за Център и около 12 евро на кв. м. за Широк център и за Периферия. При офисните сгради „в строеж" се регистрират по-високи офертни нива от около 14 евро на кв. м. Причини за това са комуникативните им локации и планираното високо качество на офис площите.

Прогнозите на Colliers са за запазване на определящата роля на аутсорсинг и ИТ сектора за развитието на офис сегмента. В отговор на динамичното търсене до края на 2017 г. се очакват нови 6 проекта с общо 115,000 кв. м  да се появят на пазара.  До моментът, в който завършените нови сгради приближат обемите на търсене, тенденцията да се наемат офиси на етап „в строеж" ще продължи. Изискванията на компаниите, свързани със социална среда и високо качество на строителство и изпълнение, съобразено с международни стандарти, все повече ще рефлектират върху концепциите на проектите, които се предлагат на пазара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 13.04   1059 г. – Римският папа Николай II издава декрет, според който занапред само кардинали ще имат право да участват в избора на папи. 1204 г. – Кръстоносците от...