ИТ секторът раздвижи пазара на сливания и придобивания в ЦИЕ

29.10.2015 | 14:39
по статията работи: Десислава Маданска
Сделките в региона са на обща стойност от 16,5 милиарда долара
ИТ секторът раздвижи пазара на сливания и придобивания в ЦИЕ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повечето страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчитат увеличена активност на пазара на сливания и придобивания през първата половина на 2015. Увеличението на сделките за региона като цяло е с 2,9% спрямо нивата от същия период на предходната година. Това става ясно от изследване на Ernst & Young.

Данните посочват, че на фона на повечето сключени контракти в региона големите мега сделки на стойност над 100 милиона долара намаляват с 2,2%, а тези под този праг, които са и най-често срещаните, нарастват с 1,6%. Така реализираните сделки в региона са на обща стойност от 16,5 милиарда долара, което е с 10,8% по-малко спрямо същия период на 2014 година.

За България

„Макар реализираните сделки в България да са малко по-малко спрямо същия период от миналата година, оставаме оптимисти за развитието на M&A пазара в България“, коментира Диана Николаева, съдружник отдел „Сделки“ в „Ърнст и Янг България“.

По думите й глобалните компании активно търсят таргети за придобивания като част от дългосрочната им стратегия за устойчив растеж, но в същото време са изключително внимателни, когато преценяват възможностите си за инвестиции. Затова компаниите трябва да са перфектно подготвени за оценката на инвеститорите. Ключ за успешната реализация на сделките остава прецизната подготовка от страна на компаниите.

Най-атрактивните страни

Най-атрактивна страна за региона е Турция, като за периода страната е с общо 155 затворени сделки само за първата половин година. На второ и трето място се нареждат Полша и Чехия съответно със 117 и 98 сделки. Така общият брой на сделките в ЦИЕ нараства до 647, което е с 2,9% повече спрямо миналата година, когато сделките са 629.

Най-значително увеличение на сделките е отчетено в Гърция, Словения и Унгария, като ръста спрямо година по-рано е съответно със 122,2%, 90,9% и 45,8%.

Стратегическите инвестиции доминират пазара

По-голямата част на сделките в целия регион – 75% са сключени от стратегически инвеститори. Основната цел е разширяване на дейността чрез придобиване на компания със сходна дейност. България и Унгария, противно на общата тенденция в региона, привличат повече финансови инвеститори - съответно 43% и 39%.

В България делът на финансовите инвестиции е висок поради увеличения брой сделки, сключени с български частни компании и фондове за рискови инвестиции, докато в Унгария причина за многото финансови инвестиции е активната дейност на фондовете JEREMIE ( Joint European Resources for Micro and Medium Entrerprises), които трябва да разпределят ресурсите си до края на 2015.

Най-атрактивни сектори

ИТ секторът е най-активната таргет индустрия през първата половина на 2015г. с общо 100 реализирани сделки. Това са около 15% от всички сделки в региона на ЦИЕ. Най-голямата сделка е придобиването на базираната в Германия компания за доставка на храна Delivery Hero от турската yemeksepeti.com за близо 589 милиона долара. Друга много голяма сделка в ИТ сектора е придобиването на базираната във Великобритания компания за защита на лични данни Privax от чешката AVG Technologies за 40 милиона долара.

Производственият сектор е вторият по атрактивност за инвеститорите сектор в региона с общо 78 реализирани сделки в ЦИЕ. Най-голямата сделка неминуемо е придобиването на българската КАИ Груп от Mohawk Industries Inc. за 193 милиона долара.

Секторът храни и напитки е третия по атрактивност сектор през периода с общо 61 сделки. Някои от най-големите сделки включват придобиването на Danube Foods Group oт Mid Europa Partners за 657 милиона долара, което я прави втората по големина сделка в региона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 28.02   364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В...