Иван Атанасов оглави надзора на Агенция "Пътна инфраструктура"

04.09.2008 | 17:07
по статията работи: Петър Чернев
По-рано днес стана ясна и структурата на агенцията. Всички работещи в нея ще спазват етичен кодекс
Иван Атанасов оглави надзора на Агенция "Пътна инфраструктура"

Днес премиерът Сергей Станишев назначи за председател на Надзорния съвет на Национална Агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Иван Атанасов. Той е роден през 1959 г. Завършил е икономика и управление на промишлеността в УНСС. Специализирал е финансов анализ на бизнес компании и мениджмънт на проекти в Милано. В момента е ръководител на програмно-целева група за координация, контрол и мониторинг на проекта АЕЦ "Белене" в Министерството на икономиката и енергетиката.

Съставът на надзорния съвет беше определен на 28 август. В него попаднаха: Иван Атанасов, Милош Поцков, Трайчо Попов, Цветан Нанов и Цвета Каменова. Мандатът им е 5 години, припомня правителствената информационна служба.

По-рано днес стана ясна и структурата на НАПИ. Агенцията ще бъде организирано по начин, който не позволява един служител да заема длъжност в структурно звено, в което той има достъп до несъвместими дейности.

Всички работещи във ведомството ще спазват етичен кодекс. С цел превенция на конфликт на интереси ще бъде забранено на служителите, на които е възложена подготовката, ръководството и контрола по изпълнение на проекти, изготвянето на анализи и др. процедури по възлагане на обществени поръчки. Служителите и техните семейства няма да могат да придобиват участие или да работят в компании, които са били изпълнители на обществена поръчка докато са служители и 1 г. след като са напуснали агенцията.

Възлагането на обществените поръчки ще се администрира от дирекция "Обществени поръчки" по предложение на дирекциите, координиращи проектите. Тя ще координира сключването на договорите с изпълнителите, както и евентуалните изменения по тях. Надзорният съвет на НАПИ ще одобрява общите правила за организацията и процедурите по възлагане на обществените поръчки и типовите договори.

Ще бъде създадена нова дирекция „Оперативен контрол и управление на риска”. Тя ще отговаря за централизираното управление на риска, сигурността на информацията, докладване на нередностите и за оперативния контрол – предварителен, служебен и финансов, както и за мониторинга и оценката по отношение на оперативната дейност и служителите на агенцията. При констатирани нередности служителите на дирекцията ще могат да предложат временно спиране на работата по обектите, неприемане на извършената дейност, санкциониране на контрагенти и служители и прекратяване на договори.

Министерският съвет утвърди и Тарифата за таксите, които се събират от НА „Пътна инфраструктура”. Запазва се размерът на таксите, които досега са събирани от Министерството на финансите, чийто второстепенен разпоредител бе Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...