Иван Искров иска депутатите по-бързо да му изберат заместник, за да си подаде оставката

24.03.2015 | 17:45
по статията работи: econ.bg
Няма сделки с активи на КТБ за периода на специалния надзор, твърдят квесторите в банката
Иван Искров иска депутатите по-бързо да му изберат заместник, за да си подаде оставката
Снимка: БТА

Управителят на Българската фондова борса (БФБ) Иван Искров поиска депутатите от временната анкетна комисия, които разглеждат казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), да му изберат заместник най-скоро, за да може да си подаде оставката.

Гуверньорът коментира, че не е предприел тази стъпка до сега, защото не чувства вина за случилото се с КТБ. „Искате или не, след два месеца трябва да изберете нов управител на БНБ - такъв е законът, аз ви призовавам да го направите сега, а не да го отлагате за есента”, посочва той.

“Не искайте от мен безотговорно просто да си хвърля оставката; вече няколко месеца чакам да изберете нов управител и веднага ще се оттегля, но прекалено много обичам БНБ и страната си, за да хвърля безотговорно оставка”, заяви Искров.

По време на първото заседание на временната комисия за КТБ днес гуверньорът посочи, че според родното законодателство отговорността за надзора върху финансовите институции в страната е на подуправителя на Централната банка. В случая става въпрос за отстранения от поста Цветан Гунев, който беше заместен от Нели Кордовска в края на юни 2014 г.

От своя страна подуправителят на Централната банка в ресор „Емисионен“ Калин Христов коментира, че по негово предложение е била приета наредба за намаляване на концентрацията на държавни депозити в една банка, “защото е искал да намали риска за държавните предприятия, а не защото е предполагал, че има нередности в КТБ и че е възможно тя да фалира”, пише БТА.

Междувременно Станислав Лютов, който е един от квесторите, назначени в КТБ, посочва, че няма нито една сделка с активи на КТБ за периода на специалния надзор на банката. “Казвам го със съзнанието, че ако лъжа аз нося отговорност”, казва той и допълва, че някои компании, включително БТК, не са получавали заеми от КТБ.

Междувременно от днес (24 март) Фондът за гарантиране на влоговете вече има право да избере двама временни синдици, които ще бъдат назначени в Корпоративна търговска банка (КТБ) на мястото на назначение от Българската народна банка (БНБ) квестори. Това вече е възможно, след като измененията в Закона за банковата несъстоятелност, гласувани миналата седмица от парламента, бяха обнародвани в „Държавен вестник“.

 Така сега предстои фонда да избере синдици от списък с имена, предоставен от Централната банка. Съдът е длъжен да извърши назначенията на структурата, когато тя е дала писмено съгласие за това. Въпросният списък е обновен за последно през октомври, като от БНБ обявиха миналата седмица, че той не е публичен.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...