Игналинската АЕЦ започна изпитания на оборудването за извличане и преработка на радиоактивни отпадъци

12.06.2017 | 12:20
по статията работи: econ.bg
NUKEM Technologies е основен изпълнител по изграждането на комплекса за промеждутъчно хранилище за отработено ядрено гориво и комплекса за третиране и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци
Игналинската АЕЦ започна изпитания на оборудването за извличане и преработка на радиоактивни отпадъци

Компанията NUKEM Technologies предаде на Игналинската АЕЦ Комплексите за преработване и съхранение на твърди радиоактивни отпадъци (КПХТРО В2, 3, 4) за провеждане на горещи изпитания. Това стана след получаване на лиценз от Държавната инспекция по безопасност на ядрената енергетика на Литва за експлоатация на оборудването и провеждане на работа с радиоактивни отпадъци.

NUKEM Technologies е основен изпълнител по изграждането на комплекса за промеждутъчно хранилище за отработено ядрено гориво и комплекса за третиране и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци. Сега в рамките на проекта за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ, се провежда едно от ключовите събития – започва фазата на горещите изпитания и се провеждат дейности с радиоактивни вещества, съобщи Томас Сайполд, генерален директор на NUKEM Technologies.

На този етап радиоактивните вещества ще бъдат извлечени от временни хранилища, сортирани и разположени в контейнери за по-нататъшен превоз и преработване на отпадъци с ниска и средна радиоактивност. 

През април 2017 г. Игналинската АЕЦ получи лиценз за промишлена експлоатация на промеждутъчно хранилище за отработено ядрено гориво (ПХОЯТ) - комплекс В1, което стана начало за реализиране на крупния проект за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ.

„Това е първият и пилотен проект за извеждане от експлоатация на АЕЦ по руски образец. В момента няма аналози в света на предадения от нас комплекс за преработка“, заяви Сайполд. „Този комплекс ще позволи на Игналинската АЕЦ да има съвременно технологично оборудване за ефективна реализация на дългосрочната стратегия за третиране на радиоактивни отпадъци“, каза още генералният директор на  NUKEM Technologies.

5f9f4596-5d0b-a196-465a-711b2a0d3fed

Процесът по извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ, включително новите Комплекси за извличане, третиране и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци, получават финансова подкрепа от Международния фонд за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ под ръководството на Европейската банка за възстановяване и развитие. Международният фонд за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ се финансира от Европейската общност, както и от Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Полша, Испания, Швеция, Великобритания, Норвегия и Швейцария.

NUKEM Technologies GmbH е германска инженерингова компания, която се специализира в оказване на услуги в областта на третирането на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, както и извеждане от експлоатация на ядрени и радиационно опасни обекти (енергийни, изследователски, промишлени и реактори от плавателни съдове). През 2009 г. АО АСЕ придоби 100% дял в NUKEM Technologies GmbH, дъщерна компания на германския уранов търговец NUKEM GmbH от Алценау.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 03.04   1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г....