Избират управител на БНБ до края на април

27.03.2015 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Димитър Радев и Николай Георгиев са две от кандидатурите за поста
Избират управител на БНБ до края на април
Снимка: inews/Марио Евстатиев

Новият управител на БНБ може да бъде избран до края на април. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов. За гуверньор са водени разговори с бившите зам.-министри на финансите Димитър Радев и Николай Георгиев, които в момента работят за международни финансови институции. Той потвърди информацията на „24 часа“, че с тях са водени разговори, като подчерта, че и двамата са добър вариант. Димитър Радев в момента ръководи мисия за техническа помощ на Международния валутен фонд за т.нар. "тежки" държави от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка. Николай Георгиев отговаря за мисията на МВФ за Украйна.

„Няма да назначаваме от парламента човек. Достатъчно сериозна е темата, за да отделим достатъчно време да проучим достатъчно хората, а държавата, за съжаление, не разполага с безброй подготвени хора, които да заемат тази длъжност“, заяви Горанов.

Той обяви, че кандидатурата ще бъде предложена за обсъждане в парламента в момента, в който се постигне координирана позиция с Реформаторския блок и други партии.

„Това, което е като принципна позиция, е, че за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно в БНБ да работят професионалисти, които да не допускат повече неблагоприятни стечения”, подчерта Владислав Горанов.
Той изрази надежда до края на следващата седмица да има решение.

За да бъде избран нов управител на БНБ сегашният гуверньор Иван Искров трябва да подаде оставка. Мандатът му изтича през октомври. Самите кандидатури за управител се внасят от депутати, а за избор на такъв е нужно повече от половината народни представители да са го подкрепили.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...