Избраха Съвет на директорите на Енергийния холдинг

20.01.2009 | 15:52
по статията работи: econ.bg
Галина Тошева напуска поста си в Министерството на икономиката и енергетиката
Избраха Съвет на директорите на Енергийния холдинг

Приключи процедурата за подбор на членове на Съвета на директорите (СД) на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД. На базата на резултатите от проведения подбор е избран съвет на дружеството в следния петчленен състав: Димитър Гогов, Димитър Димитров, Борис Пеков, Тенчо Попов и Галина Тошева, съобщиха от холдинга по-рано днес.

Членовете на СД ще организират, ръководят и контролират цялостната дейност на холдинга.

Процедурата по подбор беше проведена на два етапа според препоръките на консултанта "Делойт България" ООД. В рамките на процедурата бяха преценени съответствието на кандидатите с обявените основни изисквания за познания за състоянието и развитието на енергийния сектор на национално, регионално и европейско ниво. Преценени бяха и познаването на механизмите за работа на институциите на ЕС и предишен опит с инвестиционни проекти в енергетиката, както и представени референции.

Водещ критерий за избора на новите членове беше представената визия за развитие и приоритети на БЕХ в контекста на енергийната стратегия на ЕС и България. Всичките етапи на процедурата по подбор се проведоха със съдействието и под наблюдението на консултантската компания.

В процедурата участваха общо 23 кандидати, от които 18 отговаряха на критериите за допустимост и бяха допуснати на интервю, обясняват от БЕХ. След първия етап на подбор по документи се премина към втори етап, на който с 18-те кандидати бяха проведени две интервюта – с консултанта и с Комисията по подбор.

Впоследствие премиерът Сергей Станишев освободи заместник-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Освобождаването на  Тошева е по нейна молба с цел предотвратяването на конфликт на интереси, информира правителствената информационна служба.

Избирането на новия СД представлява ключов момент за по-нататъшното развитие на холдинговата структура - една от най-големите енергийни компании в региона, с консолидирани активи на стойност около 9 млрд. лева, консолидирани приходи в размер около 4 млрд. лева и общ брой служители около 22 хил. души.

Членовете на Съвета ще организират, ръководят и контролират цялостната дейност на холдинга. Осъществената процедура по подбор е част от дейностите по създаване на БЕХ ЕАД с цел постигане на стратегическите задачи на холдинга за ефективно управление на дружествата, качество на енергийните услуги, оптимизиране на разходите и въвеждането на модерни механизми за привличане на инвестиции и развитие на българската енергетика.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...