Изгодни ли са студентските кредити?

12.05.2014 | 20:21
по статията работи: Елица Елефтерова
Този тип кредити станаха възможни благодарение на приемането на Закона за кредитиране на студенти
Изгодни ли са студентските кредити?
Снимка: Булфото

Сериозните семестриални такси, наемите за жилище и разходите за живот правят студентския кредит за определени семейства примамлив. Този тип кредити станаха възможни благодарение на приемането на Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

С него законодателят гарантира фиксиран лихвен процент и прозрачна процедура по кандидатстване, усвояване и погасяване на заема, като целта е да се предостави равен достъп до образование.

Но наред с това редица банки отпускат кредити на студенти, които не са гарантирани от държавата. За сметка на това условията за отпускането им са по-либерални. Основната разлика е, че в този случай е необходимо обезпечение, лихвата е по-висока, а гратисният период - значително по-къс.

Плюс на подобен род оферти обаче е, че част от тях са предназначени и за обучение в чужбина, докато държавните студентски заеми важат само за обучаващи се в български университети. Освен това някои от студентските кредити извън държавната схема покриват не само таксата за обучение, но и за издръжка, пише в. “Труд”.

Лихвите по тези кредити рядко са фиксирани, нужен е поръчител, а за по-големи суми се прави и ипотека. Освен това банките не чакат студентите да завършат, за да започнат да изплащат задължението си. Ограничението за възраст обаче е по-либерално.

Кой може да кандидатства?

Кандидатите за кредит трябва да са студенти или докторанти български граждани или граждани на друга държава членка на ЕС. Съществува изискване и за възрастта на потенциалните кредитополучатели - към датата на кандидатстване те не трябва да са навършили 35 години. Задължително е кандидатите да се обучават в редовна форма за придобиване на образователна степен “бакалавър”, “професионален бакалавър”, “магистър” или “доктор”.

Освен това трябва да са студенти в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно висше училище или научна организация в България. Успешният кандидат за кредит не може да е отстранен или прекъснал обучението си. Кредит за издръжка студентите могат да получат, когато имат родителски права над дете, родено или осиновено по време на обучението им. Такъв заем обаче се отпуска само за единия родител на детето.

Колко може да е кредитът?

Срокът за изплащане на кредита е до 10 години след изтичане на гратисния период. Той пък започва да тече от деня на отпускане на кредита и е до една година след първата дата за провеждане на последния държавен изпит или защита на дипломна работа.

Размерът на кредита се определя по различен начин за двата вида заеми. За заплащане на семестриални такси например размерът се формира на база на броя и сумата на дължимите такси за оставащия срок на обучение на кредитополучателя.

Размерът на кредита за издръжка на дете се формира като сбор от семестриалните издръжки за броя семестри за оставащия срок на обучение на кредитополучателя. Семестриалната издръжка е равна на минималната брутна работна заплата към момента на усвояване на конкретния транш от кредита. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...