Изграждат 100 пречиствателни станции у нас

06.01.2012 | 18:03
по статията работи: Лили Бончева
Днес беше открита нова пречиствателна станция за отпадъчни води в Търговище
Изграждат 100 пречиствателни станции у нас
Снимка: Булфото

По Оперативна програма "Околна среда" в момента се изпълняват 27 инфраструктурни проекта на стойност 1,2 млрд. лв., съобщи в Търговище заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Заедно с премиера Бойко Борисов, министър Томислав Дончев и кметът на града Красимир Мирев прерязаха лентата при откриването на новата пречиствателна станция за отпадъчни води в областния град.

По думите ма Василева, в етап на оценка са проекти на стойност 1,7 млрд. лв. Тя обясни, че до края на програмния период ще бъдат изградени около 100 пречиствателни станции за отпадъчни води. Това, според нея, е "грандиозен ръст в сравнение с направеното през последните десет години”.

До момента в страната са изградени пречиствателни съоръжения за около три милиона еквивалент жители.

"Правителството е усвоило към момента 3 млрд. лв. от европейските фондове за изграждането на пречиствателни станции за отпадъчни води, пътища, жп линии и други инфраструктурни обекти. За сравнение, когато ние дойдохме на власт, усвоените евросредства бяха 150 млн. лв. или 0,98 процента. Това на практика показва 20 пъти по-добра усвояемост и по-добра работа на правителството”. Това каза от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Строителството на пречиствателната станция в Търговище е на стойност 6 247 745 евро, като 75% от средствата са европейско финансиране, осигурени от Кохезионния фонд, Регламент 1164/94 (бивша програма ИСПА) и 25% национално съфинансиране.

Капацитетът на станцията е за 62 500 жители и 1560 м довеждащи колектори. С въвеждането й в експлоатация ще се предотвратят вредните въздействия върху околната среда и рисковете за здравето на населението в Търговище и региона и ще се намали количеството на непречистените отпадъчни води в реките Врана и Камчия и съответно в Черно море. С проекта страната ни изпълнява и поетите ангажименти в сектор околна среда към ЕС.

По време на събитието премиерът съобщи още, че за тази година целта е 4,5 млрд. лв. да бъдат усвоени за изграждането на пречиствателни станции за отпадъчни води, канализации, пътища, административно обслужване.

"Изграждането на това съоръжение е шанс за икономиката ни. Такива инвестиции са шанс и за туризма ни”, посочи министър Томислав Дончев. "Успехът, който България отбелязва последната година и половина, се базира именно на такива инвестиции и на проекти като този, които се случват в страната”, допълни той. По думите му, към края на миналата година по програма ИСПА са разплатени 1,2 млрд. евро, което е 84% усвоени средства. "Убеден съм, че до края на тази година ще достигнем 90%”, беше категоричен министърът и подчерта, че за 2009 година усвояемостта по програмата е била едва 34%.

Томислав Дончев съобщи още, че до момента в област Търговище има сключени договори за над 77 млн. лв. Очаква се до края на годината те да надхвърлят сто млн. лв., посочи министърът по управление на средствата от ЕС и коментира, че "инвестициите в инфраструктура са инвестиции най-вече в хората”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...