Изнасяме вино и олио за 2 млн. евро в Китай

03.06.2013 | 14:35
по статията работи: Ралица Стоянова
Китайска компания внася 300 хил. тона родно олио тази година
Изнасяме вино и олио за 2 млн. евро в Китай
Снимка: Булфото

Две български компании подписаха с китайски партньори договори за намерения за износ в Китай на слънчогледово олио и вино. Договорът за износ на олио е за  1,5 млн. евро, а за вино - 500 000 евро.

Договорите бяха подписани в рамките на българо-китайски бизнес форум, организиран в партньорство между Българската  търговско-промишлена палата, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България, Министерството на търговията на Китай и посолството на Китай, предаде БТА.

Ръководството на една от китайските компании, сключила днес договора за внос българско олио, съобщи, че  планира за тази година да внесе в Китай 300 000 тона родно олио. По последни данни на компанията тя държи до 60 на сто от вноса на слънчогледово олио в Китай. От компанията изразиха надежда от тази година да се увеличи и вносът от България. 

Във форума участваха десет китайски компании, които имат оборот от внос от над 100 млн. долара годишно. Посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу отбеляза намеренията на неговата страна да предприеме стъпки за ръст на търговския оборот с 16 страни от Централна и Източна Европа,  който да достигне до 2015 г. до 100 млрд. долара. "Очакваме засилена активност от китайските компании и по  линия на инициативата за сътрудничество между Китай и страните  от ЦЕИ, обявена във Варшава през 2012 г.", каза директорът на  дирекция "Външноикономическа политика" към МИЕТ Дияна Найденова. През последните години вносът на хранителна и  селскостопанска продукция в Китай се увеличава, отбеляза тя.

Найденова посочи, че сега Китай е най-големият пазар на  алкохолни напитки и се превръща във водещ консуматор на вина през следващите години. Тя припомни, че от миналата година с помощта на  институциите от двете страни са започнали процедури за  одобряване и сертифициране на вноса в Китай от България на  царевица и люцерна, месо, риба, мляко и млечни продукти. Одобряването от китайските ветеринарни и фитосанитарни органи на тези продукти ще доведе до ръст на износа за Китай и на  търговския стокообмен.

През 2012 г. стокообменът на България със страните от Азия възлиза на 5 млрд. долара, в това число 2,7 млрд. долара е  българският износ или 10,3 на сто от общия ни износ. По данни  на българското икономическо министерство износът ни за страните от Азия расте с 27 на сто, като най-голям е ръстът в експорта  ни за Китай - над 88 на сто за миналата година. Китай е втори  партньор сред експортните ни дестинации извън ЕС след Турция. 

Българските традиционните стоки, с които страната ни е  известна в азиатските страни и Китай, могат да присъстват много по-осезаемо, посочи Найденова. Сред тях тя открои  селскостопанските изделия, виното, мляко и млечни продукти, продукти на основата на етерични масла и розовото масло, както  и изделия на машиностроенето и електротехниката. 

Бао Линг, заместник-генерален директор на отдел "Външната  търговия" на Министерство на търговията на Китай отбеляза  внушителния ръст в стокообмена между двете държави през  последните десет години - от 120 млн. долара до 1,890 млрд.  долара със среден годишен ръст от 31,7%. След  настъпването на световната финансова криза двустранната търговия обратно на общите тенденции показва възход като  средногодишният ръст на вноса на Китай от България за периода от 2009 г. до 2012 г. е 83%.

През следващите пет  години Китай планира да достигне внос на стоки от чужбина от над 10 трилиона долара, което по думите на Бао Линг дава голяма възможност на сътрудничество с България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.07   52 пр.н.е. г. – Основан е град Париж. 1497 г. – Вашку да Гама отплава от Лисабон в търсене на морски път от Европа за Индия. 1663 г. – Кралят на Англия...