Изнасяме и внасяме най-много от Германия

11.04.2014 | 12:22
по статията работи: Мария Стоянова
Вносът на България от ЕС нараства с 12,8% за януари 2014 година
Изнасяме и внасяме най-много от Германия

През януари 2014 г. изнасяме най-много стоки за Германия като общият им обем се равнява на 457,9 млн. лева. Вносът на германски стоки в България възлиза на 436,9 млн. лева, най-много от всички други страни в Европейския съюз (ЕС). Това сочат публикуваните днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За първия месец от годината общият износ на България намалява с 2,6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 млрд. лева. Останалите основни търговски партньори на страната са Италия, Гърция, Румъния, Франция и Белгия. Заедно с Германия те формират 70,6% от износа за държавите-членки на ЕС.

За януари вносът на България от ЕС нараства с 12,8% спрямо същия месец на предходната година и е се равнява на 2,3 млрд. лева. В това отношение най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Външнотърговското ни салдо с ЕС за януари 2014 г. е отрицателно и е на стойност 365,6 млн. лева. Най-голям ръст при износа на България е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“. Най-голям спад се наблюдава при износа на минерални горива и масла и безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн.

Най-голямо процентно увеличение при вноса от ЕС е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“, а най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

При търговията с трети страни през периода януари – февруари 2014 г. износът на България намалява с 14,2% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 2,4 млрд. лева. Основни партньори на страната ни в това отношение са Турция, Сингапур, Китай, Русия, Обединените арабски емирства и Македония, които формират 56,9% от износа.

Вносът на България от трети страни също намалява, достигайки 3 млрд. лева, с 8,8% спрямо същия период на предходната година. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари – февруари 2014 г. е отрицателно и е на стойност 605,5 млн. лева. При износа най-голям ръст е отбелязан в сектор „Химични вещества и продукти“, а най-голям спад – в „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“.

При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено при безалкохолните и алкохолните напитки и тютюна. Най-голям спад има в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...