Износът за ЕС с 51.7% ръст на годишна база

11.07.2011 | 11:37
по статията работи:
За първите четири месеца на годината външнотърговското салдо е отрицателно и възлиза на 297.4 млн. лв.
Износът за ЕС с 51.7% ръст на годишна база

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари -април 2011 г. е отрицателно и възлиза на 297.4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положителнои достига 108.9 млн. лева. Това става ясно от информацията на Националния статистически институт (НСИ).

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска
класификация, показва, че през първите четири месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата). При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", а най-нисък - в сектора "Минерални горива, масла и подобни продукти".

За първите четири месеца на година износът на страната за ЕС се е увеличил с 51.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 7.5 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия.

През април 2011 г. износът за ЕС нараства с 38.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.8 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - април 2011 г. се е увеличил с 24.9% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 7.8 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта . Най-голямо намаление се наблюдавапри вноса от Португалия и Финландия.

През април 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 27.5% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...