Износът към ЕС с 23.8% ръст за 11-те месеца на 2010 г.

08.02.2011 | 11:05
по статията работи:
Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) за периода е отрицателно и възлиза на 2.9 млрд. лева
Износът към ЕС с 23.8% ръст за 11-те месеца на 2010 г.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - ноември 2010 г. е отрицателно и възлиза на 2.9 млрд. лева. Това става ясно от представени днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

През периода износът на България за ЕС се е увеличил с 23.8% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 17 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция, които формират 61.6% от износа за страните - членки на ЕС. Износът за Италия, както и за Румъния, се е увеличил с 38.2%. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Естония, Словения и Люксембург. Износът за Дания и Чехия бележи ръст съответно с 62.5 и 52.1%. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Кипър, Белгия, Португалия и Малта.

През ноември 2010 г. износът за ЕС нараства с 27% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.7 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - ноември 2010 г. се е увеличил с 9.9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 19.9 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст бележи вносът от Малта - с 261.6%, и от Португалия - с 89.3%. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Чехия и Дания.

През ноември 2010 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 36.9% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.3 млрд. лв. по цени CIF.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите единадесет месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и „Химични вещества и продукти". Наблюдава се спад само при износа от един сектор - „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и „Мазнини, масла и восъци от животински произход"2, а най-нисък - в сектора „Машини, оборудване и превозни средства".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...