Износът на България за ЕС продължава да спада

09.11.2012 | 11:29
по статията работи: Петър Чернев
Същевременно вносът продължава да се увеличава. За осеммесечието размерът му достига 19.3 млрд. лв.
Износът на България за ЕС продължава да спада

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - август 2012 г. е отрицателно и е на стойност 3,58 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 2,83 млрд. лева. Това става ясно от представените днес данни на Националния статис

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през осемте месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст (37.1%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голям спад (36.1%) - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (50.6%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а намаление се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (0.2%).

През периода януари - август 2012 г. износът на България за ЕС намалява с 2.1% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 15.7 млрд. лева. Основните търговски партньори на страната ни са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.1% от износа за държавите - членки на ЕС. През август 2012 г. износът за ЕС намалява с 11.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.0 млрд. лева.

Според данни, които бяха представени в началото на октомври, за седемте месеца на 2012 г. износът на България за ЕС намалява с 0.6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 13.8 млрд. лв. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Същевременно за осемте месеца на 2012 г. вносът от ЕС се увеличава с 12% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 19.3 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Испания. През август 2012 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 9.6% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.2 млрд. лв. по цени CIF.

В началото на октомври беше обясено, че вносът на България от ЕС за периода януари - юли 2012 г. се увеличава с 12.3% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 17.1 млрд. лв. по цени CIF.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...