Износът на България за ЕС с 25% ръст през 2010 г.

11.03.2011 | 12:44
по статията работи:
Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция. Външнотърговското салдо остава отрицателно
Износът на България за ЕС с 25% ръст през 2010 г.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за 2010 г. е отрицателно и възлиза на 3.4 млрд. лева.

През 2010 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 25% спрямо  предходната година и възлиза на 18.6 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция, които формират 61.6% от износа за страните - членки на ЕС. Износът за Румъния и Италия се е увеличил съответно с 42.7 и 38.2%. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Естония и Словения.. Износът за Дания и Люксембург бележи ръст съответно с 63 и 62.6%. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Кипър и Белгия.

През декември 2010 г. износът за ЕС нараства с 33.7% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.5 млрд. лева. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националния статистически институт.

Вносът на България от ЕС за 2010 г. се е увеличил с 11.2% спрямо предходната година и възлиза на 22 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст бележи вносът от Малта - с 259.6%, и от Португалия - с 91.1%. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Чехия и Кипър.

През декември 2010 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 19.4% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през 2010 г. в сравнение с 2009 г. са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и " Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход". Наблюдава се спад само при износа от един сектор - "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-нисък - в сектора "Машини, оборудване и превозни средства".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...