Износът на ток спира тази нощ

20.01.2012 | 14:43
по статията работи: Петър Чернев
„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж”, коментира министър Трайков във връзка със стачката в "Мини Марица-изток"
Износът на ток спира тази нощ
Снимка: Econ.bg

В 01.00 часа тази нощ спираме износа на електроенергия. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти по повод стачката в "Мини Марица – изток”, предаде  Агенция "Фокус”. Има достатъчно електроенергия за страната и за населението, но износът се спира тази нощ.

"Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж”, отбеляза министърът. В резултат на стачката тази сутрин към ТЕЦ "Марица Изток 2" е блокиран влак с достава на въглища от Пернишкия регион. "Те пречат на работата на колегите си от "ТЕЦ "Марица изток 2", каза Трайков по повод на стачкуващите миньори от "Мини Марица-изток" ЕАД.

Трайков допълни, че неговата основна цел е да се възстанови работата в минното дружество. "Не искам да мисля, че синдикатите бутат в друга посока от тази, която открито декларират. Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композициите", каза министърът, цитиран от Dariknews.bg.

Той добави, че има становище от ДАНС, че стачката в "Мини Марица – изток" застрашава енергийната система и същевременно националната сигурност.

Износът на електроенергия ще бъде възобновен при възстановяване на нормативно определените резерви от горива в ТЕЦ "Брикел" ЕАД, ТЕЦ "Марица Изток-2" ЕАД, "КонтурГлобал Марица Изток-3" АД и "Ей И Ес-3С Марица Изток 1". Това стана ясно от информацията на МИЕТ.

Доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, е била блокирана тази сутрин. Договорените количества са пристигнали на жп гарата в Раднево в 08.00 часа, но стачните действия на миньорите от "Мини Марица-изток” ЕАД са направили невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура.

Създалата се ситуация поставя "ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности. В резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия, посочват от топлоцентралата. В съобщението се посочва, че принудително изваждане на всички мощности ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система, както и ще рефлектира пряко върху доствката на ток за населението и индустрията.

Повече за поредния кръг на стачните действия може да прочете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...