Износът ни към ЕС се увеличава с 9%

09.12.2013 | 12:18
по статията работи: Елица Елефтерова
Основните страни, с които търгуваме са Германия, Италия, Гърция и др.
Износът ни към ЕС се увеличава с 9%

От началото на годината до септември износът на България за ЕС се увеличава с 9% на годишна база и е в размер на 19.5 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 68% от износа за държавите - членки на ЕС.

През септември 2013 г. износът за ЕС се увеличава с 15.8%на годишна база и е на стойност 2.5 млрд. лева. Това става ясно от данните на Националния статистически институт.

Вносът на България от ЕС за периода януари - септември 2013 г. нараства с 2.5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 22.2 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През септември 2013 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 18.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.8 млрд. лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - септември 2013 г. е отрицателно и е на стойност 2 705.7 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 687.0 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите девет месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (24.0%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (23.9%). Спад (7.9%) се наблюдава при износа от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (10.7%) е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация”, а най-голямо намаление (2.1%) се наблюдава в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”.


 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....