Използваме ресурсите си така, сякаш разполагаме с 2 планети

14.05.2012 | 17:54
по статията работи: Теодора Пенева
Световна класация поставя България на 49-то място по консумиране на ресурси
Използваме ресурсите си така, сякаш разполагаме с 2 планети
Снимка: Sxc.hu

 

България консумира с 20% повече ресурси, отколкото е консумирала преди две години, сочи докладът "Жива планета 2012" на международната природозащитна организация WWF. Това ни поставя на 49-то място в световната класация по потребление на ресурси.

За сравнение, през 2010 г. сме се намирали на 59-то място. С други думи, за две години сме се изкачили с 10 места в неблагоприятното подреждане.

Изводът – използваме ресурсите си така, все едно разполагаме с две планети (в доклада от 2010 г. сме "употребявали" 1,8 планети). По размер на обща консумация можем да бъдем съпоставени с Унгария.

Съседките ни Румъния и Сърбия потребяват ресурси, все едно разполагат с 1,5 планети, а целият Европейски съюз (ЕС) – сякаш има на разположение 2,7 такива. Много по-зле в това отношение е САЩ, където ресурсите се консумират, все едно се разполага с 4 планети. В Япония „разполагат“ с 2,35 планети, в Русия – с 2,5, а в Китай – с 1,2.

"Постоянно увеличаващата се нужда от ресурси от страна на нарасналото население на Земята оказва огромен натиск върху биоразнообразието и поставя под заплаха бъдещата сигурност, здраве и добруване на човечеството", гласи основният извод на доклада "Жива планета". Тазгодишното му издание е подготвено в сътрудничество с Лондонското общество по зоология и със Световната мрежа за екологичен отпечатък.

За да покаже максимално образно влиянието, което хората оказват на планетата Земя, посланикът на тазгодишната инициатива ща направи премиерата й директно от космоса. Става дума за холандския астронавт Андре Кайперс, който ще представи уникална картина на текущото състояние на планетата от неговата мисия за Европейската космическа агенция.

Самият доклад използва глобален индекс, за да измери промените в състоянието на екосистемите на Земята чрез проследяването на 9000 популации от повече от 2600 вида. Глобалният индекс сочи 30% намаляване на популациите спрямо 1970 г., като в тропиците 60% от това намаление е станало факт през последните 40 години.

Докато биоразнообразието бележи низходяща тенденция, екологичният отпечатък на Земята, един от ключовите индикатори в доклада, ясно показва колко неустойчиво употребяваме природните ресурси.

"Живеем така, сякаш разполагаме с още една планета. Използваме 50% повече ресурси от това, което Земята може да произведе и ако не променим поведението си, тази цифра ще нарасне бързо. Към 2030 г. дори ресурсите на две планети няма да са ни достатъчни", обяснява заплахата генералният директор на WWF Джим Лийп.

"Жива планета" се представя пред обществеността само пет седмици конференцията на Организацията на обединените нации (ООН) за устойчиво развитие Рио+20. На нея в бразилския град Рио де Жанейро ще се съберат редица държавни ръководители, представители на бизнеса и на неправителствения сектор. Според WWF тази среща представлява ключова възможност за световните лидери да потвърдят своя ангажимент за създаването на устойчиво бъдеще на човечеството.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...