Изпълняваме изискванията за отглеждане на кокошки до края на май

30.01.2012 | 15:30
по статията работи: Ралица Стоянова
В момента 400 000 кокошки у нас не се отглеждат според правилата за хуманно отношение
Изпълняваме изискванията за отглеждане на кокошки до края на май
Снимка: Sxc.hu

До края на месец май всички българските птицеферми трябва да покрият специфичните изисквания за изграждането на клетки за отглеждане на кокошки-носачки, отговарящи на изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение. Това се реши на среща между министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, представители на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов и представители на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България.

Срокът, който ЕК е дала на 14-те страни членки, които все още не са покрили изискванията, е до края на месец юли. Найденов подчерта, че България ще изпълни този ангажимент два месеца по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната ни.

В момента от 121 птицеферми едва 10 не отговарят на изискванията, съобщи Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца. 400 хиляди птици не се отглеждат според изискванията. В Гърция например 90% от птицефермите не отговарят на изискванията, а в Полша 50%. Птицевъдите споделиха, че производството на яйца в страната напълно задоволява потреблението и контролът е изключително голям. Няма да има дефицит на пазара, беше категоричен Ангелов.

Найденов обяви, че при проверка в голямата търговска верига "Кауфланд” е установено, че се предлагат миксирани яйца – отговарящи на изискванията и неотговарящи, внос от Полша. Сигналът е подаден от браншовия съюз. Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена. В кутията има яйца и без всякаква маркировка. В кутия от 10 яйца - половината са с маркировка, а другата половина – без маркировка.

Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и които не отговарят. Вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини. "По този начин те убиват нашата индустрия”, каза министърът.

 

Проблемът идва от там, че яйцата за преработване се плащат на килограм, докато другите на бройка и това е загуба за производителите, обясниха от бранша.

Той обяви, че утре ще се подготви писмо до 14 -те страни-членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, те да имат допълнително сертификат, че са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията. Веригата Кауфланд ще бъде санкционирана с най-високата глоба, предвидена в закона – 10 000 лева.

В случай, че не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по- тежки мерки като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза още министърът.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...