Изследват електромагнитните смущения на нашите летища

15.12.2011 | 15:06
по статията работи:
"Ръководство на въздушното движение" и Техническият университет подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество
Изследват електромагнитните смущения на нашите летища

Генералният директор на ДП „Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД) Диян Динев и заместник-ректорът по научната и приложна дейност в Техническия университет - София доц. д-р инж. Иван Кралов подписаха днес рамково споразумение за дългосрочно сътрудничество. Документът дава възможност за осъществяване на мониторинг на електромагнитните излъчвания на територията на летищата в София, Варна, Бургас и в инфраструктурните обекти на ДП РВД.

„Този проект е особено важен, тъй като ползите от реализацията му ще са както за нуждите на предприятието и авиационните оператори, така и за обществото като цяло", каза генералният директор на ДП РВД Диян Динев. Той заяви, че в процеса ще бъдат привлечени предимно млади специалисти, което е отлична предпоставка за разширяване на уменията и квалификацията на младите български учени и реална възможност за тяхната професионална реализация в България.

Проблемите с електромагнитните смущения на аеронавигационните честоти са естествен резултат от развитието на технологиите и разширяването дейността на индустрията и се отчитат на световно ниво. Дискусия за тяхното разрешаване се води във всички държави с развити икономики и комуникации. В тази връзка подписването на рамковото споразумение между ДП „РВД" и ТУ - София и осъществяването на продължителен мониторинг е от изключителна важност. За неговото реализиране, ДП РВД ще инвестира изцяло собствен финансов ресурс за закупуване на необходимото оборудване и софтуер.

Експертният анализ на получената информацията ще даде възможност да се направят важни изводи и заключения по отношение на ефективния контрол на радиочестотния спектър в България, което е важна в стъпка в посока намаляване на фоновия шум, съобщиха от МТИТС.

Като високотехнологично предприятие, политика на ДП РВД е насочена в подпомагането на образованието не само с цел кадровото обезпечаване на структурата, но и изцяло в обществена полза.

Проектът е част от стратегията на предприятието за стимулиране на научната дейност и развитието на науката като цяло. ДП РВД поддържа традиционно добри взаимоотношения с ТУ - София в сферата на обучението и развитието на национални и международни проекти, както и с други водещи висши учебни заведения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...