Изтича срокът за деклариране на доходите

29.04.2013 | 08:27
по статията работи: Петя Бързилска
От НАП предупреждават, че е възможно да се образуват опашки пред клоновете на агенцията
Изтича срокът за деклариране на доходите

Във вторник (30 април) изтича срокът, в който могат да се подават данъчни декларации за облагане на доходите. От Националната агенция за приходите (НАП) предупреждават, че е възможно в някои от клоновете да има опашки, като подаването на документите може да отнеме повече време.

Крайният срок за подаване на декларациите за облагане на доходите е 30 април. Гражданите могат да ги подадат чрез интернет, ако имат електронен подпис, по пощата с обратна разписка, в някои пощенски станции срещу входящ номер, както и на място в офис на НАП. В същия срок, до 30 април, трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

Ако документите са изпратени по интернет, клиентите на НАП могат да ползват отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне.

Образец на декларацията за облагане на доходите може да се изтегли от интернет страницата на агенцията.

До края на април 2013 г. физическите лица, които  сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен  годишната декларация за доходите им от 2012 г. Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. Те трябва да декларират дължимия данък за първото тримесечие на 2013 г. в новата декларация по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001).

Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г. 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...