Изчислиха колко пари ще спестят ваксините на света

08.04.2021 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Ако по-бързото темпо на ваксинации в световен план постави коронавируса под контрол по-рано, в напредналите икономики до 2025 г. ще могат да бъдат събрани допълнителни данъчни приходи за повече от 1 трилион долара
Изчислиха колко пари ще спестят ваксините на света
Снимка: под лиценза на creative commons

МВФ посочва в своя доклад "Фискален монитор" за 2021 г., че ако по-бързото темпо на ваксинации в световен план постави коронавируса под контрол по-рано, в напредналите икономики до 2025 г. ще могат да бъдат събрани допълнителни данъчни приходи за повече от 1 трилион долара, предаде БНР.

Ако се реализира този позитивен сценарий на развитие в икономическите прогнози на фонда, глобалният брутен вътрешен продукт може да се увеличи с 9 трилиона долара през същия период, тъй като бизнесът отвори наново и започне да наема по-бързо персонал, се посочва още в доклада на МВФ.

Ваксинациите срещу Covid-19 са от решаващо значение за икономическото възстановяване, заяви Витор Гаспар, директор на отдел "Фискални въпроси" на Международния валутен фонд.

"По този начин ваксинацията ще се изплати повече от достатъчно, осигурявайки отлична стойност за публичните средства, инвестирани в увеличаване на производството и разпространението на ваксини в световен мащаб", отбеляза Гаспар.

Освен това представителят на МВФ призова за по-целенасочена подкрепа за уязвимите групи и малкия бизнес.

МВФ също така заяви, че хората с високи доходи и компаниите, които са просперирали по време на коронавирусната криза, трябва да платят допълнителен данък, за да покажат солидарност с най-тежко засегнатите от пандемията.

По време на виртуалната си т.нар. "пролетна среща" тази седмица Международният валутен фонд и Световната банка призовават страните членки да продължат да поддържат фискална подкрепа за своите икономики и за уязвимите граждани и бизнеси, докато пандемията не бъде твърдо поставена под контрол.

МВФ изчислява, че до 17-и март тaзи година правителствата са използвали около 16 трлн. долара фискална подкрепа, свързана с пандемията, откакто тя стартира преди година. Това включва 10 трлн. долара от допълнителни разходи и пропуснати приходи, както и държавни заеми, гаранции и капиталови инжекции за бизнеса на стойност 6 трлн. долара.

За 2021 г. МВФ също така прогнозира, че фискалните дефицити ще намалеят леко в повечето страни, тъй като свързаната с пандемията подкрепа ще започне да изтича или да намалява, докато исковете за обезщетения за безработица също ще намаляват, а приходите ще започнат да се възстановяват при отварянето на бизнеса.

Средният общ бюджетен дефицит достигна 11,7% от БВП за напредналите икономики през 2020 г., което представлява учетворяване от 2,9% през 2019 г, но МВФ очаква дефицитът да се сви слабо до 10,4% от БВП през 2021 г.

Дефицитът в развиващите се икономики също се очаква да намалее леко през 2021 г. до 7,7% от БВП на развиващите се пазарни икономики и до 4,9% за икономиките с ниски доходи.

В същото време се очаква средният световен публичен дълг да достигне рекордните 99% от БВП през 2021 г. и да се стабилизира на това ниво, повишавайки се слабо от 97% през 2020 г. За напредналите икономики дългът ще достигне връх от 122,5% през 2021 г. спрямо 120,1% през 2020 г., прогнозира МВФ.

Фондът също така призова за по-целенасочена подкрепа за уязвими домакинства, включително малцинства, жени и работници на нископлатени работни места в неофициалните сектори на много икономики. Необходима е и по-целенасочена подкрепа за малкия бизнес.

МВФ обаче посочва, че някои напреднали държави с високи нива на дълга може да се наложи да започнат възстановяването на фискалните буфери, за да се подготвят за бъдещи шокове. Тези държави трябва да разработят многогодишни рамки за увеличаване на приходите и рационализиране на разходите, като дават приоритет на инвестициите за борба с изменението на климата и намаляване на икономическото неравенство.

Фондът заяви, че напредналите икономики могат да използват по-прогресивни данъци върху доходите, данъци върху наследството и имуществото и данъци върху "прекомерните" корпоративни печалби, за да помогнат за намаляване на неравенствата, дължащи се на коронавирусната пандемия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...