Икономист: Фалит на КТБ ще струва поне 5 млрд. лв.

03.11.2014 | 10:58
по статията работи: econ.bg
Има три варианта за спасяване на банката, смята Венцеслав Димитров
Икономист: Фалит на КТБ ще струва поне 5 млрд. лв.

Фалитът на КТБ ще струва поне 5 млрд. лв. Това заяви в ефира на БНР икономистът Венцеслав Димитров. По думите му държавните и общинските дружество, имащи над гарантираните 100 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно.

Отделно от това колко безработни ще излязат, как ще се отрази на икономиката, как ще се отрази на финансовото поведение на вложителите в банките – дали няма да почнат масово да теглят парите си и да си ги държат, като ги хване страх, разбира се, тези, които имат депозити над гарантираните“, заяви още още експертът.

Експертът изрази още мнение, че фалит би бил извънредно неблагоприятен старт за каквото и да е правителство.

Според Димитров има три варианта банката да бъде спасена и изрази учудването си от това, че управителят на БНБ Иван Искров е предлагал само един.

Ако бях аз, щях да предложа няколко варианта: вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване и онова предложение, което беше направено. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант. Първо, трябва да се види каква е дупката, защото предполагам, че не е 4 милиарда“.подчерта Димитров.

Икономистът коментира и офертата за оздравяване на КТБ, направена в петък от Оманския фонд. В нея се предлага създаване на съвместно дружество между консорциума, включващ фонда, Джемкорп и EPIC, и държавата. Според Димитров надеждно или не, в него се предлагат пари, което е най-важното. “Щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не“, заяви той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...