Икономическата активност в Китай продължава да се забавя

12.03.2016 | 16:02
по статията работи: econ.bg
Въпреки това инвестициите в страната са по-високи от очакваното
Икономическата активност в Китай продължава да се забавя
Снимка: Guliver/Getty Images

Данните за икономическата активност Китай показват, че тя продължава да спада през първите два месеца на годината. От Националното бюро за статистика на страната сочат, че през февруари индустриалното производство отчете растеж от едва 5,4% спрямо февруари 2015 г., спадайки с 0,5 процентни пункта спрямо покачването си от месец по-рано, като така продължава тенденцията на забавяне на растежа, започнала през миналата година. През декември 2015 г. то се покачи с 5,6% на годишна основа, като това е най-слабото представяне на индустриалното производство от 2008 г. насам.

Малко по-положително изглеждат данните за продажбите на дребно, които през януари и февруари бележат ръст от 10,2% спрямо първите 2 месеца на 2015 г. Въпреки това те остават по-ниски от прогнозираните, тъй като се очакваше растежът да достигне 10,8%, и са най-слабите 2 месеца от май 2015 г. насам. Освен това темпът на покачване на продажбите се забавя спрямо края на миналата година, който през декември достигна 11,1%.

Друг източник на положителни данни идват от дълготрайните инвестиции в Китай, които през първите два месеца също се покачват 10,2% през първите два месеца, изпреварвайки очакванията на инвеститорите с 0,7 процентни пункта. Но и те са по-ниски от последния месец на 2015 г., когато достигнаха 11,1%. Леко съживяване се наблюдава и в сектора на недвижимите имоти, където инвестициите растат с 3% през януари и февруари, след като през 2015 г. средното им покачване спрямо година по-рано беше 1%.

Въпреки това обаче според анализаторите публикуваните от Националното бюро за статистика данни не са източник на твърде голям оптимизъм и не предполагат, че страната ще постигне запланувания икономически растеж от между 6,5 и 7%. През миналата година икономиката нарасна с 6,9% - най-слабият ѝ темп за последния четвърт век, като накара някои икономисти да изразят силно недоверие относно достоверността на публикуваните данни. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...