Икономическият растеж през тази година ще се увеличи до 2,1%

04.04.2014 | 13:21
по статията работи: Десислава Маданска
Макроикономическият сценарий предвижда повишаване на инвестициите с близо 3%
Икономическият растеж през тази година ще се увеличи до 2,1%

Икономическият растеж през тази година ще се увеличи до 2,1% от БВП. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов при представянето на средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години. Досега очакванията бяха за ръст на БВП от 1,8%.

За периода 2015-2017 г. финансовото министерство посочи, че се предполага ускоряване на растежа от 2,6% до 3,4%. По-оптимистичната прогноза се дължи на очакванията за ръст в потреблението.

По думите му макроикономическият сценарий предвижда увеличаване на инвестициите с близо 3%. Залага се и повишаване на събираемостта, посочи Чобанов.

Финансовият министър заяви още, че за пенсии през следващата година ще бъдат заделени допълнителни 265 млн. лв. Очакванията са минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличена от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168,50 лева от 1 юли 2017 г.

Министърът припомни, че повишението на пенсиите ще се извършва по швейцарското правило. Това означава, че индексирането на пенсиите ще става с половината от инфлацията и осигурителния доход през предходните 12 месеца. Минималната работна заплата ще расте всяка година, както и размерът на максималния осигурителен праг.

Относно останалите социални плащания министърът посочи, че те са въпрос на дискусия. Според него е възможно да се постигнат увеличения и по други направления, информира в. „24 часа“. Това обаче ще стане ясно през септември, когато ще започне изработването на бюджет 2015 г.

„Допълнителният ресурс за пенсии, който ще бъде отделен е 265 млн. лв. Сами разбирате, че това един значителен допълнителен ресурс. По 100 млн. лв. на година ще бъдат за великденски и коледни добавки за пенсионерите. Те ще бъдат разчетени и заложени в бюджета от самото начало като възможност за даване на такива допълнително добавки“, каза Чобанов.

Той бе категоричен, че правителството ще продължи да работи за повишаване на минималната работна заплата - от 1 януари 2016 г. да достигне 420 лв. и в края на периода - през 2017 година, тя ще достигне 450 лева. Министърът отчете, че това от своя страна ще доведе до корекции на редица бюджети, обвързани с нея, което пък ще наложи осигуряването на допълнителен ресурс.

Предвижда се и да продължи актуализирането на добавките за деца с увреждания, които в бюджета за настоящата година бяха увеличени до 240 лева, а от догодина те ще бъдат 270 лева.

Повече пари ще бъдат дадени за образование и за местните власти.

Здравните и осигурителни вноски ще запазят размера си до 2017 г. Ниските данъчни ставки също ще останат същите.

Чобанов добави още, че въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде обсъдено през септември.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 29.07   626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи. 1014 г. – Българо-византийски войни: Българската...