Икономическото доверие в ЕС се свива до 2-годишно дъно

28.02.2019 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през февруари до 105,3 пункта от 106,2 пункта месец по-рано и за разлика от аналогичния индекс на еврозоната отбеляза по-рязък спад до най-ниско ниво от септември 2016 година
Икономическото доверие в ЕС се свива до 2-годишно дъно
Снимка: под лиценза на creative commons

През февруари общото икономическо доверие в Европейския съюз се влоши до ново двегодишно дъно, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България достигна най-ниско ниво от май 2016-а година, показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през февруари до 105,3 пункта от 106,2 пункта месец по-рано и за разлика от аналогичния индекс на еврозоната отбеляза по-рязък спад до най-ниско ниво от септември 2016 година.

По-рязко влошаване на бизнес нагласите в рамките на целия ЕС се дължи в най-голяма степен на драматичен спад на съответния индекс на най-голямата икономика извън еврозоната в лицето на Обединеното кралство  - спад с 4,5 пункта при известно подобрение в Полша с 1,4 пункта, която е втората по значимост европейска икономика извън единния валутен блок.

Последното проучване на Европейската комисия за Европейския съюз за февруари регистрира отслабване на доверието на мениджърите в почти всички водещи сектори с най-солиден спад в сферата на услугите, следван от индустриалния и промишления сектор и на бизнес нагласите в строителството до 4,3 от 5,4 пункта. Повишение е отчетено единствено при търговията на дребно до 0,3 от -0,7 пункта.

През февруари индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се повиши до -7,2 пункта от -7,8 пункта в началото на годината.

Подобно на общия показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в ЕС, съответния индекс за България също отбеляза рязко понижение през февруари до 104,0 пункта от 105,4 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от май 2016-а година.  Трябва да се има предвид, че в края на пролетта на 2018-а година (през месеците април и май) икономическото доверие в нашата страна достигна посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза.

Въпреки последвалото отстъпление от този посткризисен връх, индексът за нашата страна продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Отслабването на бизнес нагласи в нашата страна през февруари е в резултат на влошаване на доверието на българските мениджъри в индустриалната и промишлена сфера (спад на съответния индекс до -0,8 от 2,4 пункта) и в строителството (до 16,8 от 19,5 пункта) при подобрение в сектора на услугите (отскок до 14,8 от 13,0 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България пък се понижи през февруари до -26,6 пункта от 26,0 пункта през януари, доближавайки отново неговото многогодишно дъно от -27,2 пункта, достигнато през ноември 2018 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...