Имотният пазар започва бавно да се раздвижва

06.04.2014 | 17:34
по статията работи: Елица Елефтерова
Продажбите на жилища в столицата са се увеличили с 15% спрямо година по-рано
Имотният пазар започва бавно да се раздвижва
Снимка: Sxc.hu

Имотният пазар започва бавно да се раздвижва. За първите три месеца на 2014 година продажбите на жилища само в столицата са се увеличили с 15% спрямо година по-рано.

С близо една трета пък са нараснали и запитванията към брокерите, показва анализ на една от компаниите за недвижими имоти.

Повечето хора търсят нови покупки на жилища, но при старите цени. Това е тенденция на пазара на имоти за последните шест месеца. В момента средно срещу между 600 и 800 евро на квадратен метър може да се купи апартамент в столицата.

Цената остава основен фактор при избора, но купувачите вече са склонни да платят и малко повече, но в рамките на пазарната стойност. “Хората търсят жилище, което наистина им допада и отговаря на изискванията им.

През последната година най-много се търсят двустайни и тристайни апартаменти. Освен добрата локация купувачите се насочват най-вече към ремонтирани жилища до 50 хиляди евро – особено, ако това е първият имот, който купуват. По-луксозните апартаменти достигат и 100-120 хиляди евро.

Предпочитанията на хората са към новите комплекси от затворен тип, за да е спокойно и да им по-добро качество на живот. Купувачите търсят готови решения – склонни са да правят някои компромиси, но да могат по-бързо да се нанесат – големи ремонти не се предпочитат, обяснява Полина Стойкова – директор в компания за недвижими имоти.

Прогнозите на бранша са цените да се запазят и през следващите месеци, когато се очакват нови покупки на жилища в столицата, съобщава "Нова телевизия".

По данни на компанията от началото на годината досега средният размер на заема, който теглят потребителите за жилище е 26 000 евро.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...