Имотният пазар през 2010 г. Поглед към 2011 г.

23.12.2010 | 15:53
по статията работи: GORYAN VARBANOV
Тенденцията за продължение на спадането на цените ще се запази поне през първото полугодие на 2011 г.
Имотният пазар през 2010 г. Поглед към 2011 г.

Агенцията за недвижими имоти New Estate изпрати на Econ.bg преглед на имотния пазар през 2010 г. и очакваните тенденции за 2011 г.

Предлагаме ви да се запознаете с анализа:

Пазарът на имоти през 2010 г. се обуславяше от отчаяно очакване на позитивни новини от страна на продавачите и изчакване от страна на купувачите. Като основна тенденция може да се отчете продължаващият спад на цените на жилищата, който за различните категории и локации достига 10-25%.

Най-динамичните локации останаха София и Варна, както и традиционните морски ваканционни дестинации като Слънчев бряг, Златни пясъци, Созопол, Балчик и т.н. Най-засегнат се оказа пазарът в зимните курорти.

От кои страни са чуждестранните купувачи?

Основни купувачи от чужди страни бяха граждани на Русия. По-голямата част от руските купувачи се интересуват от ваканционни имоти но не малка част са тези, които купуват имот с цел имиграция в България. Като цяло руските клиенти са около 80% от чужденците, закупили имот в България през 2010 г.

Интерес и сделки се наблюдават с клиенти от страните от ОНД.

Английските купувачи изцяло загубиха интерес към имотният пазар в България като се отбелязват спорадични сделки от купувачи с намерени да се установят да живеят в България на даден етап от живота си.

Купувачи от останалите страни на Западна Европа са принебрежимо малък брой и не представляват движеща сила за динамиката на пазара.

Купувачи от страни като Полша, Чехия и други източноевропейски страни традиционно проявяват интерес, но сделки с такива купувачи се постигат рядко, като основните имоти, които те придобиват, са маломерни апартаменти в морските курорти с бюджет не по-голям от 25-30 000 евро.

Какви имоти се търсят?

  • Преобладава тенденцията за търсене на ваканционни морски имоти като основните запитвания са за завършени двустайни апартаменти в бюджет от 25- 35 000 евро.
  • Друга популярна категория от имоти са еднофамилни къщи в близост до морето в бюджет от 50 000 до 100 000 евро. Предпочитанията са за непосредствена близост до морето, но дестинации на 3-5 км отдалеченост от морето са също продаваеми в тези бюджети.
  • Градски имоти за постоянно живеене е третата по по популярност категория която е предпочитана от хора на пенсионна възраст, които имат намерение да се преместят да живеят за по-продължителен период в България.
  • Във втората половина на 2010 г. се забеляза и търсене на търговски площи в големите градове и в морските курорти с цел започване на бизнес в България.

Тенденции за 2011

Тенденцията за продължение на спадането на цените ще се запази поне през първото полугодие на 2011 г. Тази тенденция се обуславя от големия дисбаланс по отношение на търсене и предлагане. Като допълнение на офертите от предприемачи се очаква доста оферти продава да се появят от чуждестранни продавачи, предимно англичани и ирландци. Допълнителен натиск върху предлагането ще наложат и доста имоти, принудително продавани от банки, които се очаква да прекратят програмите си за предоговаряне на ипотечни кредити с неизрядни платци и да пристъпят към осребряване на ипотекираното имущество.

Относно географията на чуждестранните купувачите е ясно, че основните купувачи ще бъдат руските граждани, като се очаква минимален растеж на броя сделки от руски граждани. Очакванията за завръщане на купувачи от западна Европа едва ли ще се оправдаят през следващите 2 години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...