Имотният сектор укрива половината от оборотите си

18.12.2012 | 14:30
по статията работи: Петя Бързилска
НАП: Приходите на агенциите и брокерите на имоти възлизат на 175,3 млн. лв., от които са декларирани 89,7 млн. лв.
Имотният сектор укрива половината от оборотите си

Укритите приходите от агенциите и брокери на недвижими имоти през 2012 г. са в размер на 85,6 млн. лв., показва представен днес анализ* на Националната агенция за приходите (НАП) по време на брифинг "Данъчни рискове в посредничеството при продажба на недвижими имоти - проблеми и решения".

Според изчисленията за тази година приходите на агенциите и брокерите на недвижими имоти възлизат на 175,3 млн. лв., от които са декларирани 89,7 млн. лв. През последните пет години се забелязва ясна тенденция на спад на приходите в сектора на недвижимото имущество – от 531,1 млн. лв. приходи през 2007 г. на 175,3 млн. лв. през 2012 г.

От представения от НАП доклад се вижда, че в номинално изражение укриваните приходи от агенциите и брокери на недвижими имоти също намаляват – от 328,5 млн. през 2007 г. на 89,7 през тази година. Същевременно процентният им дял нараства от 2007 г.  (38%) до 2011 г. (52%), като леко намалява през 2012 г. (48%).

Същевременно като сума потенциалните щети към бюджета за тази година, според анализа на приходната агенция, са в размер на 15,9 млн. лв. Относителният дял на щетите към укритите приходи през тази година е 18%, като това съотношение се запазва през разглежданите пет години.

Според анализа на Националната агенция за приходи броят на нелегалните брокери през 2012 г. е 110, а относителният им дял е 30,56%. Както броят, така и делът им се увеличават, като през 2007 г. те са били съответно 799 лица и 22,83 на сто от общия брой на брокерите на недвижими имоти.

Според анализа на НАП вероятността за укриване на приходи от агенциите и брокерите на недвижими имоти е 83%. Средната щета за година през периода на анализа е в размер на 40,19 млн. лв. а определената потенциална щета от неплащане на преки и косвени данъци е около 30,4 млн. лв.

*Презентация на анализа на НАП може да видите в прикачения документ.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...