Инвестират милиони в нови технологии за образованието

16.04.2014 | 16:29
по статията работи: Георги Георгиев
Една от целите на кабинета е средното образование да стане по-модерно адекватно на изискванията на бизнеса
Инвестират милиони в нови технологии за образованието

Достъпът до съвременни информационни технологии на учениците е неразделна част от достъпа до образование. Това се казва в решението, с което Министерски съвет одобри 10 национални програми за развитие на средното образование в България за 2014 г.

Електронизацията на учебния процес е неотменим елемент на модерното училище. НП „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в училище” подпомага и всички други дейности на МОН, свързани с използването на националната ИКТ-инфраструктура – държавни зрелостни изпити, външно оценяване, поддържане на регистри за завършена образователна степен, извънкласни дейности, целодневно обучение и др. Общият бюджет на програмата е 21,5 млн. лв.

Необходимостта от НП „Модернизация на материалната база в училище” е продиктувано от поставения акцент в политиката на правителството върху развитието на професионалното образование и обучение и подобряването на практическата му насоченост, нуждата от значителни инвестиции за модернизиране на образователната материална база и изпълнението на редица нормативни изисквания. Общият бюджет на програмата е 44 051 110 лв.

НП „Модернизиране на системата на професионалното образование” е продължение на реализираните през периода 2008-2013 години програми чрез инвестиране на средства по линия на държавния бюджет и съфинансиране от страна на бизнеса.

Тя е насочена главно към обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии в съответствие с развиващите се съвременни нови производствени технологии, както и осигуряване на възможности за провеждане на практическо обучение в реална работна среда. Общият бюджет на програмата е 3 млн. лв.

Друга програма - „Оптимизация на училищната мрежа” обхваща предоставяне на транспорт на учениците, осигуряване на хранене на децата, както и целодневна организация на учебния процес. Общият ѝ бюджет е 13 560 000 лв.

Целта на НП „Роден език и култура зад граница” е свързана със съхраняване на българската , идентичност на всички български граждани по света. По нея ще бъде стимулирано изучаването на български език и литература, история и география на България от българите зад граница. Общият бюджет на програмата е 1,1 млн. лв.

НП „Училището – територия на учениците” обхваща два модула - „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап” и „Национални и международни ученически олимпиади и състезания”. За нея са заделени 2 049 746 лв. НП „На училище без отсъствия” е свързана с контрол по отношение на отсъствията на учениците. Общият бюджет на програмата е 2 715 000 лв.

С отделно постановление правителството одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на образованието и науката в размер на 35 573 685 лв. Те са част от предвидените в Централния бюджет до 100 млн. лв. за структурни мерки и програми за развитие на образованието. С тях ще бъде обезпечено изпълнението на дейностите по националните програми „Модернизация на материално-техническата база в училище” и „Информационни и комуникационни технологии в училище”.

Предоставените допълнителни средства, както и заложените 37 650 000 лв. по бюджета на МОН, ще осигурят финансово дейностите по 10-те национални програми, които ще се изпълняват от министерството и второстепенните разпоредители към него през настоящата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...