Инвестират 10 млн. лв. за ремонт на 187 железопътни обекта в страната

14.07.2008 | 14:15
по статията работи: Апостол Апостолов
Преустрояват 16 възлови гари в помощ на трудноподвижните хора
Инвестират 10 млн. лв. за ремонт на 187 железопътни обекта в страната

Близо 10 млн. лева от държавния бюджет ще инвестира Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НК "ЖИ") за ремонт и модернизация на 187 обекта в страната. Ще бъдат преустроени 16 възлови железопътни гари и ще се осигури улеснен достъп и среда за обслужване на трудноподвижни хора. Сред гарите, които ще бъдат модернизирани, са Плевен, Кюстендил, Разград, Ихтиман и др.

Във връзка със 135-годишнината на гара Белово НК"ЖИ" успешно ще приключи обновяването на пространството около нея. Скоро ще бъде довършен и ремонтът на гарата в Русе, където са монтирани и съоръжения за трудно подвижни лица. На гара Горна Оряховица вече приключи първият етап от ремонта, включващ фасадата, пероните и дограмата на пътническото здание, отчетоха от компанията.

Предстои ремонт на чакалнята и санитарните помещения за пътници и инвалиди. Улеснен достъп и обслужване са предвидени и в проектите от приключилите конкурси за обемно-устройствено проектиране на централните гари в София и Пловдив.

За Централна гара София има избран проект, по който се работи. Изготвено е и прединвестиционно проучване, включващо анализ на пазара на недвижимите имоти, обхвата на проекта, параметрите на застрояване на пространството около гарата и финансовите разчети за неговата реализация. В момента се изготвя Подробен устройствен план на територията, необходима за реализация на проекта, подетайлното проектиране и подготовка на процедурата и договорите за учредяване на правото за строеж на избрания след конкурс инвеститор.

Назначеното жури от архитекти, представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България, Община Пловдив, както и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране вече класира проектите за изготвяне на обемно-устройствено проучване на Централна гара Пловдив. В присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, генералния директор на НКЖИ Антон Гинев, бяха обсъдени 5 проекта . Схемата за реализация на проекта ще е подобна на тази в София, но територията, върху която ще се осъществи е по-голяма и позволява неговото по-адекватно разгръщане. Най-много точки 80.7, от 100 възможни, на първо място беше класиран проектът на „Арконт- А Пловдив“, който получи и голямата награда от 25 хил.лв. На 2-ро място с награда 15 х. лв. е класиран проекта на арх. Веселин Данчев от София. Трето място и 10 хил. лв. взе проекта на арх. Александър Шинилов.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...