Инвестициите на Жеваго в екологичната програма на "Кремиковци" се бавят

16.09.2008 | 09:19
по статията работи: Петър Чернев
Украинският милиардер е загубил голяма част от състоянието си от месец април насам
Инвестициите на Жеваго в екологичната програма на "Кремиковци" се бавят

Представителите на украинския милиардер Константин Жаваго в "Кремиковци" още не са направили инвестици за екологичната програма на комбината, съобщиха източници на Дневник.bg от комбината. Те обясниха също и че производството не е достигнало заложените в договора за ишлеме обеми, както и че всяко по-съществено плащане от страна на украинците, които вече са влезли в оперативния мениджмънт, било истинско изпитание.

В същото време стана ясно, че Константин Жеваго, който е един от кандидатите за придобиване на "Кремиковци", е загубил съществена част от състоянието си, тъй като акциите му във рудодобивния гигант "Феррекспо" са спаднали с близо 50% от април насам. През пролетта се тиражираха слухове, чо той има намерение да придобие комбината със заем, гарантиран именно от ценните му книжа. Такъв според световните агенции бил сключен между него и "Дойче банк", а впоследствие се появиха публикации и за споразумение с "Джей Пи Морган", които приели да отпуснат по-голяма сума.

Тогава акциите се котираха по 3.44 паунда и така делът на Жеваго се оценяваше на 1.3 млрд. паунда, но в понеделник те се търгуваха при цена 1.77 паунда. "Всичко зависи от това на какъв процент от обезпечението възлизат отпуснатите пари. Стандартната практика е да се финансират до 50% от него, което означава, че банката все още не губи от гаранцията за парите си. Вероятно неговата група "Финанси и кредит" също е гарантирала заема", коментира анализатор от международна финансова институция, оперираща с акциите на "Феррекспо". Той поясни, че дори и от "Джей Пи Морган" да са му отпуснали заем при по-висока стойност, например 70% от стойността на акциите, то вече би настъпил маржин кол и парите да са станали изискуеми. Заради сериозния срив на акциите пък предстои "Феррекспо" да отпадне от най-авторитетния борсов индекс в Eвропа FTSE100. Това трябва да стане на 22 септември.

Положително влияние върху книжата на рудодобивната компания не успя да окаже и новината, че китайската "Чайна минметалс" иска да изкупи половината от дела на милиардера. Според украинската преса предложението е било за 700 млн. долара, което прави 356 млн. паунда, но то е било отхвърлено като твърде неизгодно. За да стабилизират цената на акциите си, "Феррекспо" са предприели обратно изкупуване и до момента са придобили около 1 млн. ценни книжа.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...