Индексите на БФБ-София стъпиха "на зелено"

08.09.2008 | 16:16
по статията работи: econ.bg
Общият оборот отново е под 2 млн. лева – днес бяха сключени сдлеки за 1,655 млн. лева
Индексите на БФБ-София стъпиха "на зелено"


Основните индекси на Българската фондова борса започнаха новата седмица с известно покачване на стойностите си. SOFIX достига до 986,34 пункта, което представлява ръст с 0,87% спрямо предходната седмица. Тесният индекс на борсата за първи път излезе на положителна територия за последните 6 сесии, като само 4 от общо 19 компании в индекса приключиха деня с понижение на пазарната си капитализация.

Най-значителен ръст днес регистрира Софарма АД (3JR). Миналата седмица компанията загуби почти 16% от пазарната си цена, но днес настроенията се промениха. Ръстът в цената на акциите е 11,11 на сто, а търговията в края на деня се извършваше на ниво 4 лева за брой. Ръст с от над 5% пък продължават да отбелязват и акциите на Индустриален Холдинг България (4ID). Цените книжа се търгуваха за 6,20 лева в края на работния ден днес.

С повече от 4 на сто пък се покачва пазарната цена на Оргахим АД (5ORG). Акциите на дружеството вече се търгуват за 169,70 лева.

На обратния полюс обаче беше представянето на Холдинг Пътища АД (6Н2) – дружеството се оказа най-големият губещ сред blue-chip компаниите днес. Акциите му поевтиняха с 4,7% и търговията се извършваше на ниво 16,20 лева за брой. Почти 4% от пазарната си капитализация пък загуби Албена АД (6АВ). Акциите на черноморското дружество достигнаха до цена 63 лева в края на сесията днес.

Широкият индекс BG40 достигна до  238,51 пункта. Днес беше регистриран ръст от 0,61%.

Разнообразно обаче е движението на останалите индекси на БФБ-София. Стойността на BGREIT вече 85,35 пункта, като понижението е от 0,2 на сто. BGTR30 достигна до 644,16 пункта - стойността на индекса се покачи с 0,86%.

Общият оборот обаче отново е под 2 млн. лева – днес бяха сключени сделки за 1,655 млн. лева.

Рязък ръст отчете цената на компенсаторните записи – с 5,28% до 0,40 стотинки. Без промяна остава стойността на поименните компенсационни бонове – сделки се сключваха на цена 0,39 лева. Жилищните компенсаторни записи не се появиха на пода на БФБ днес.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...