Индексите на китайските фондови борси отново са в червено

14.09.2015 | 11:40
по статията работи: Георги Кусеров
Данните за икономическото състояние на държавата са все по-малко обнадеждаващи
Индексите на китайските фондови борси отново са в червено
Снимка: thinkstockphotos.com

Пореден ден в червено отбелязаха индексите на фондовата борса в Шанхай в понеделник (14 септември). Основна причина за това е месечният отчет за икономическите данни на Китай, който беше обявен в неделя (13 септември), подчертаващ забавянето на втората най-голяма икономика в света, съобщава „Би Би Си“.

Въпреки че инвестициите с фиксиран актив отбелязват ръст с 10,9% за август в сравнение със същия месец миналата година, а също и увеличение в производителността с 6,1% отново за същия период, инвеститорите за пореден път занижиха прогнозите си за стабилността на китайската икономика.

Бенчмаркът Shanghai Composite затвори сесията със спад от 2,67%, за да достигне до 3,114 пункта. Индексът на Хонконг Hang Seng почти не претърпя промяна, като отчете минимален ръст от 0,16% до 21,538 пункта.

Индексът Shanghai Composite, който е основен за поднебесната империя, е загубил почти 40% от стойността си от юни тази година, когато отбеляза пик.

Акциите на четири от най-големите брокерски къщи се сринаха с цели 7%, повлияни негативно от новините за глоби и наказания от регулаторите на ценни книжа за неизпълнението на задължението за провеждане на подходящи проверки на клиенти.

Четирите брокерски къщи са глобени със 178,5 млн. юана (28 млн. долара) и 62,4 млн. от приходите им са били конфискувани, според отчетите, изнесени от самите къщи.

Регулаторите на ценни книжа предприемат сериозни мерки срещу търговските фирми и брокерските къщи, за да спрат нестабилността, която разтърси пазарите през последните няколко месеца.

Другите азиатски индекси също не се представиха особено категорично. Японският индекс Nikkei 225 приключи сесията със спад от 1,6% до 17,965 пункта. В Австралия бенчмаркът S&P/ASX 200 отбеляза лек ръст от 0,6% до 5,102 пункта, а южнокорейският индекс Kospi намали стойността си с 0,5%, за да достигне до 1,931 пункта.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...