Индексът на промишленото производство намалява през септември

07.11.2012 | 17:11
по статията работи: Петър Чернев
Производството на метални изделия е спаднало с 21% на годишна база
Индексът на промишленото производство намалява през септември

През септември 2012 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни  намалява с 1.8% в сравнение с август 2012 година. От данните на Националния статистически институт става ясно още, че през деветия месец на 2012 г. изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 1.3% спрямо съответния месец на 2011 година

Месечни изменения

През септември 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано намаление в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.7%, и в преработващата промишленост - с 2.5%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 0.6%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 27.2%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 13%, при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 8.8%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6%, при производството на облекло - с 5.7%, при производството на хранителни продукти - с 4.1%. Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 11.2%, при производството на основни метали - с 10%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.3%.

Годишни изменения

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 3.6%, а увеличение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.7%, и в добивната промишленост - с 2.1%.

По-значителен спад спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 41.3%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 20.9%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14.6%, при производството на облекло - с 12.4%. Увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 29.8%, при производството на електрически съоръжения - с 23.5%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 22.3%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...