Индия отново увеличи митото за внос на златни бижута

18.09.2013 | 10:15
по статията работи: Момчил Лалев
Правителството увеличи митото върху вноса на злато три пъти през тази година
Индия отново увеличи митото за внос на златни бижута

Индия увеличи митото за внос на златни бижута от 10% на 15% в​​ опит да ограничи търсенето на благородния метал, информира "Би Би Си".

Вносът на златни бижута в страната продължи да се увеличава, дори и след като правителството увеличи митото върху вноса на злато три пъти през тази година. Страната е най-големият потребител на злато в света. Повишеното търсене на метала е един от най-големите "виновници" за рекордното нарастване на дефицита по текущата сметка на страната.

Индия се опитва да намали дефицита по текущата си сметка, след като той достигна рекордното равнище от 6,7% от брутния вътрешен продукт (БВП). Правителството отчаяно се опитва да овладее нарастващото търсене на благородния метал. Въпреки това, търсенето на златни бижута продължава да нараства.

"Има опасения, че индийските бижутери няма да могат да се конкурират с по-евтиния внос, особено когато по-голямата част от внесените бижута са машинна изработка, докато бижута в Индия са предимно ръчна изработка", се казва в изявление на финансовото министерство на Индия.

"Това определено е добър ход в защита на интересите на местната индустрия и силно се надявам, че ще подкрепи и сектора на производството в страната", заяви Хареш Сони, председател на Търговската федерация за бижута и скъпоценни камъни в Индия.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...