Индустрията все още потребява най-много енергия

26.08.2009 | 12:06
по статията работи:
До края на 2010 г. спестените горива и енергия ще бъдат около 3% от крайното енергийно потребление
Индустрията все още потребява най-много енергия

До края на 2010 г. спестените горива и енергия ще бъдат около 3% от крайното енергийно потребление. Това се посочва в отчета за изпълнението на Първия национален план за действие по енергийна ефективност 2008 - 2010 г., съобщи правителствената информационна служба, цитирана от Агенция "Фокус".

Планът е един от трите документа за действие, разработени въз основа на Директива 2006/32/ЕО за енергийна ефективност. Целта е до 2015 г. всички страни от ЕС да спестят горива и енергия, което е около 9% от крайното енергийно потребление. Със намаляване на потреблението с около 3 на сто през следващата година страната ни ще изпълни заложената междинна индикативна цел.

Индустрията все още е секторът с най-голямо енергийно потребление - около 38% от крайното енергийно потребление (КЕП) през 2007 г. Делът на транспортния сектор достига 28 на сто от КЕП като този дял нараства през последните години. Потреблението в отрасъла се увеличава с близо 61% за 10 години. Транспортът е единственият сектор, в който количеството на използваната енергия изпреварва значително ръста на БВП.

Услугите консумират около 9,44% от КЕП. Потреблението в сектора нараства с 35 на сто. В доклада се посочва, че бързо повишаване на енергийната ефективност във всички сектори на икономиката може да се постигне след внедряването на нови технологии и съоръжения.

Горивата, използвани от домакинствата, са около 22% от крайното енергийно потребление. През 2007 г. то намалява с около 4 на сто в сравнение с 1997 г. Делът на електроенергията е близо 39%, а на природния газ 1,6 на сто.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 05.06   70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е...