Инспекцията по труда иска фалит на гръцка фирма у нас, не плащала заплати

18.10.2019 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Процедура за обявяване във фалит на фирма, собственост на гръцкия гражданин Йоанис Гиофкос ще поиска да бъде стартирана от Софийски градски съд Изпълнителната агенция „Главнa инспекция по труда“, повод е системното неплащане на трудови възнаграждения
Инспекцията по труда иска фалит на гръцка фирма у нас, не плащала заплати
Снимка: БНР

Процедура за обявяване във фалит на фирма, собственост на гръцкия гражданин Йоанис Гиофкос ще поиска да бъде стартирана от Софийски градски съд Изпълнителната агенция „Главнa инспекция по труда“, повод е системното неплащане на трудови възнаграждения.

Съобщението за предстоящия фалит е изпратено до жалвалите се близо 300 настоящи и бивши служители на радневското „Ремотекс М“ ЕООД от Цветомила Филипова , и.д. директор на дирекция „Правно осигуряване на инспекционната дейност“ при агенцията.

В писмото от 11 октомври се казва, че въпреки многократните проверки и направените предписания от дружеството така и не са започнали да изплащат възнагражденията на служителите , констатацията е за периода от март до юли т.г., но ситуацията остава непроменена и към момента. Искането за несъстоятелност ще бъде по реда на чл. 625 от Търговския закон заради неплащане на заплати на повече от 1/3 от работниците са период по-голям от 2 месеца. Делото ще се гледа в СГС заради настоящия адрес на дружеството.

„Ремотекс М“ ЕООД е наследник на някогашното Централна ремонтна база, която е обслужвала тежката механизация в рудниците на комплекса „Марица изток“ , след разпарчетосването му базата е станала собственост на фирма, в която съдружник е Йорданка Калчева, съпруга на покойния министър на държавната администрация в правителството на Сакскобурготски Димитър Калчев.

Базата е притежание на „УниГио“ ЕООД, представлявано от гръцкия гражданин Йоанис Гиофкос, фирмата дължи над 23 млн на ПИБ и още 3,6 млн лв на ББР, които са предоставени под формата на кредит през март т.г.

Казусът с „Ремотекс М“ е с няколкогодишна давност, припомниха излезлите на протест преди две седмици работници, които и до сега имат да вземат възнаграждения от предходното дружество „Ремотекс“. То беше включено в програмата на Пламен Орешарски за одържавяване, но след проточили се преговори с тогавашните собственици така и не се стигна до сделка, след което се тръгна към обявяване в несъстоятелност, а част от активите бяха разпродадени от ЧСИ за удовлетворяване вземанията на ПИБ.

От края на март предприятието на практика е спряло работа поради липса на свежи пари, необходими са поне половин милион лв за довършването на поръчките от предходни договори, коментира тогава директорът Петьо Горанов, който също не бил получавал заплатата си от април до момента.

Задълженията към работниците /в момента са останали около 90/ са в рамките на 1 млн лв без в тази сметка да влизат здравните и социалните осигуровки, които обаче се начисляват и са дължими.

По думите на Горанов въпрос на време било да бъде осигурен нов кредит пак от Българска банка за развитие, с който да бъдат разчистени старите задължения и заводът да заработи отново.Поне такива били уверенията, давани от Гиофкос.

Проверка в Търговския регистър показва, че „УниГио“ ЕООД е собственост на „Юмей“ ЕООД, която Гиофкос е прехвърлил на българската гражданка Юлиана Иванова Шишкова. Точно тази фирма е получила и кредита от 3,6 млн лв като залогът е „Ковашко пресов завод“ АД, в чийто съвет на директорите фигурира Снежана Кирилова Гиофкос.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...