Инспекцията по труда ще поиска около 30 фирми да бъдат обявени в несъстоятелност

03.04.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
От инспекцията уточняват, че това са част от новите им правомощия. Условието да започне процедура по несъстоятелност е работодателят да дължи възнаграждение за повече от два месеца на поне 1/3 от работниците и служителите за три години назад
Инспекцията по труда ще поиска около 30 фирми да бъдат обявени в несъстоятелност
Снимка: БГНЕС

Около 30 фирми да бъдат обявени в несъстоятелност. Това ще поиска Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", след като е успяла да събере достатъчно доказателства за откриването на подобно производство. Исковите молби ще бъдат подавани поетапно в съда, като първите ще бъдат внесени в Софийския градски съд.

От инспекцията уточняват, че това са част от новите им правомощия. Условието да започне процедура по несъстоятелност е работодателят да дължи възнаграждение за повече от два месеца на поне 1/3 от работниците и служителите за три години назад.

От началото на годината инспекторите по труда са проверили около 250 фирми, които в отделни периоди през последните три години са имали подобни проблеми. Някои от тях вече са изчистили задълженията си към работниците, докато други се разплащали в момента, поради което не можело да бъде доказана трайност на неплатежоспособността. Някои от предприятията междувременно пък са обявени в несъстоятелност или вече е внесена искова молба за откриване на производство по несъстоятелност.

В около 70 фирми са установени проблеми, които ограничават възможността на инспекторите по труда да използват новото си правомощие да инициират откриване на производство по несъстоятелност. Най-сериозен е проблемът с предприятия, които вече не осъществяват дейност и не могат да бъдат открити техни представители или длъжностни лица. В тези случаи инспекцията не може да събере достатъчно доказателства, за да бъдат подадени искови молби в съда.

Има и случаи, в които са установени новите собственици – безимотни лица, на които обаче не са предоставени никакви документи. Има предприятия, които имат дейност в цялата страна. Констатирани са обаче задължения към работници и служители само в обекти на територията на конкретна област, но при цялостната проверка е установено, че задълженията са към по-малко от 1/3 от работещите.

От началото на годината след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 8.7 млн. лв. забавени възнаграждения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...